Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika

Mākoņi virs Viņķeles galvas sabiezē

© F64

Iespēja, ka par Vienotības iekšējo opozicionāru līderi dēvēto Ilzi Viņķeli izslēgs no politiskās organizācijas, kļūst aizvien lielāka.

Aizvadītajā nedēļā Vienotības Ētikas komisija jau pieņēma lēmumu organizācijas valdei rekomendēt I. Viņķeles izslēgšanu. Rakstiskā formā šis lēmums partijas valdi vēl nav sasniedzis, tāpēc tās locekļi izvairās komentēt, kā viņi rīkosies balsojumā par politiķes izslēgšanu, – esot jāiepazīstas ar komisijas argumentiem un I. Viņķeles pretargumentiem. Visticamāk, ka šis jautājums tiks skatīts partijas valdes sēdē nākamnedēļ.

Interesanti, ka divi Vienotības Ētikas komisijas locekļi lemšanā nepiedalījās. Komisijas loceklis Gatis Puriņš ir Veiko Spolīša palīgs Saeimā, savukārt Alma Eihentāle – Inta Dāldera palīdze. Abi šie deputāti ietilpst I. Viņķeles vadītajā opozicionāru spārnā. Šāds mēģinājums izvairīties no interešu konflikta radījis neizpratni dažos Vienotības valdes locekļos, kas uzskata – ja komisijas locekļi saskatījuši interešu konfliktu un nespēj no tā abstrahēties, lemjot par kāda izslēgšanu, tad šīm personām no kongresa uzticētā pienākuma jāatsakās.

Iesniegumus partijas valdei ar aicinājumu izskatīt I. Viņķeles izslēgšanu no partijas iesniedza Liepājas, Neretas un Rēzeknes nodaļas, kā arī 12 Rīgas nodaļas biedri.

Pēc vairāku partijas nodaļu iesnieguma partijas valde 15. februārī skatīja šo jautājumu, tomēr nolēma to nodot vērtēšanai Ētikas komisijai. Toreiz valdes sēdē balsojuma par izslēgšanu nebija.

Partijas aizejošā līdere Solvita Āboltiņa toreiz skaidroja, ka I. Viņķelei pārmesta partijas statūtu neievērošana.saistībā ar Valsts prezidenta vēlēšanām. Deputātei arī pārmesta atbalsta paušana Mārim Kučinskim vēl pirms nominēšanas premjera amatam.

Nemierā ar organizācijas Ētikas komisijas un valdes neizlēmīgo rīcību I. Viņķeles lietas virzīšanā Liepājas nodaļa komisijai iesniegusi vēl vienu apsūdzības rakstu, kurā mudina pēc iespējas ātrāk atbrīvoties no toksiskās kolēģes.

Liepājas nodaļas vadītājs Armīns Robežnieks stāsta, ka jaunā iesnieguma divdesmit divās lappusēs gan uzskaitīti I. Viņķeles nodarījumi, gan pievienoti pierādījumi – dažādi partijas reputāciju graujoši izteikumi intervijās masu medijiem. «Mēs neapstāsimies. Mums ir valdes lēmums, uzstādījums, un mēs to nemainīsim,» saka A. Robežnieks.

Politikas eksperti lēš, ka Vienotības vilcināšanās ar I. Viņķeles izslēgšanu ir viens no iemesliem, kādēļ organizācija zaudējusi ietekmi. Ja politiķe no partijas netiks izslēgta vēl pirms jaunā priekšsēdētāja ievēlēšanās, arī jaunā Vienotības līdera darbs tiks apgrūtināts. Līdz ar to tiks apdraudēti arī Vienotības centieni restartēties.