Rinkēvičs vēlas redzēt vairāk ASV investoru Latvijā

© Scanpix

Starp ASV un Latviju vēl joprojām ir neizmantots sadarbības potenciāls - vēlamies redzēt vairāk ASV investoru Latvijā, tikšanās laikā ar ASV tirdzniecības ministra vietnieku Brūsu Endrjūsu uzsvēris ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V).

Rinkēvičs uzsvēris, ka Latvijai un ASV ir veiksmīgas ekonomiskās attiecības, jo Latvijas uzņēmēju interese par ASV tirgu, kā arī stabilas ASV investīcijas norāda uz drošu investīciju vidi un uzticamiem sadarbības partneriem, aģentūru LETA informējas Ārlietu ministrijā.

"Tomēr uzskatu, ka vēl joprojām ir neizmantots sadarbības potenciāls, tādēļ aicinu veidot kopējus sadarbības projektus arī zinātnes jomā. Vēlamies redzēt vairāk ASV investoru Latvijā," norādījis ministrs.

Rinkēvičs informēja Endrjūsu, ka pēc Krievijas embargo Latvijas zivrūpnieki turpina diversificēt tirgus. Ministrs aicināja atbalstīt Latvijas zivrūpniecības produkcijas noieta veicināšanu ASV.

Savukārt Endrjūss apliecināja ASV uzņēmēju interesi par Latvijas ekonomiku un rosināja tuvākajā laikā organizēt ASV un Latvijas uzņēmēju un investoru divpusējās vizītes, kas sniegs praktisku ieguvumu abu valstu ekonomikai.

"Komercdepartaments ir ieinteresēts, lai uzņēmēji un investori aktivizētu abu valstu ekonomiskās saites, tādēļ esam atvērti Latvijas uzņēmējiem," pauda Endrjūss.

Rinkēvičs arī informēja, ka pašlaik notiek Latvijas dabasgāzes tirgus liberalizācijas process un Trešās enerģētikas paketes ieviešana, kuras mērķis ir enerģētiskās neatkarības un drošības nostiprināšana Baltijas valstu reģionā.

Runājot par iestāšanās sarunām Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijā (OECD), ministrs skaidroja, ka notiek darbs, lai novērstu riskus, kas saistīti ar noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju Latvijas banku sistēmā, īpaši uzraudzības stiprināšana nerezidentu banku segmentā. "Vēlos pateikties ASV par atbalstu Latvijas pievienošanās procesā OECD un ceru uz turpmāku veiksmīgu sadarbību, kad Latvija būs OECD dalībvalsts," sacīja Rinkēvičs.

Amatpersonas bija vienisprātis, ka Eiropas Savienības-ASV Transatlantiskās tirdzniecības un investīciju partnerības nolīguma (TTIP) ekonomiskie un ģeopolitiskie apsvērumi ir vienlīdz būtiski, tādēļ ir atbalstāma sarunu intensificēšana gan tehniskā, gan politiskā līmenī, nezaudējot apņemšanos noslēgt ambiciozu nolīgumu, panākot maksimālu progresu sarunās 2016.gadā.

Svarīgākais