Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Politika

Vējonis: Valdība nav strādājusi pietiekami apmierinoši

© F64

Pedagogu streiks, kurā piedalīsies vismaz 22 000 pedagogu un zinātnes darbinieku, ir novērtējums valdības darbam, uzskata Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

Politiķis skaidroja, ka katra profesionālā asociācija savu neapmierinātību ar valdības darbu var paust tā, kā tā ir nolēmusi, un šoreiz tas ir streiks. "Būtiskākais, kas valdībai jāsaprot, - lēmumam par skolotāju darba samaksas jautājumiem bija jābūt pieņemtam sen. Šī kavēšanās valdībā ir pamatā tam, ka šis streiks notiek," uzsvēra prezidents.

Vējonis sacīja, ka streiks ir novērtējums valdības darbam un tas nozīmē, ka tā nav strādājusi pietiekami apmierinoši.

Jau vēstīts, ka 27.novembrī paredzētajā streikā piedalīsies 850 izglītības iestādes. Streikā piedalīsies gan vispārizglītojošās skolas, gan pirmsskolas izglītības iestādes, gan sporta skolas, gan internātskolas, gan arī augstskolas un zinātnes iestādes.

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) izvirzīs divas prasības. Pirmkārt, novirzīt rezervētos deviņus miljonus eiro jau esošo noteikumu pilnveidei, lai uzlabotu darba samaksas nosacījumus visiem nozarē strādājošajiem, īpaši uzsverot pirmsskolas, mazo skolu, atbalsta personāla stāvokļa uzlabošanas nepieciešamību, kā arī pilnveidot pedagogu darba samaksas jauno modeli, ņemot vērā LIZDA priekšlikumus. Otrkārt, arodbiedrība prasīs nodrošināt finansējumu augstākajai izglītībai un zinātnei.

Biedrība "Vecāki ar izglītību" atbalsta pedagogu centienus panākt valdības un LIZDA konstruktīvu dialogu par izglītības reformas un finansējuma sabalansēšanu. Biedrība aicina vecākus pārliecināties, vai viņu bērnu izglītības iestāde piedalās streikā un kādus risinājumus tā piedāvā, ja vecākiem nav iespēju streika laikā nodrošināt bērna pieskatīšanu citur.

Jau rakstīts, ka LIZDA paziņojumu par brīdinājuma streika rīkošanu Seile 11.novembrī nosauca par pārsteidzošu. Ņemot vērā gan panāktās vienošanās, gan "stingrākas garantijas" par deviņiem miljoniem eiro pedagogu atalgojumam, Seile neredz racionālu izskaidrojumu šim paziņojumam.

Viņasprāt, ja puses bija vienojušās par nākamajiem soļiem un termiņiem situācijas uzlabošanai, LIZDA lēmums par streiku pirms noteiktajiem termiņiem, nesagaidot risinājumus, ir nesaprotams.

LIZDA rīcību Seile uzskata par atalgojuma reformas torpedēšanu.