Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Politika

Drošs par krēslu nevar būt neviens ministrs

Tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs ir pārliecināts, ka argumentu «pēc būtības» viņa atlaišanai nav, un visus pārmetumus ir gatavs atspēkot © F64

Opozīcijā esošā Saskaņa pārliecībā, ka tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs nespēj nodrošināt kontroli pār nozari, iesniegusi Saeimā ierosinājumu lemt par neuzticības izteikšanu ministram.

Oficiāli koalīcijas partijas šo ierosinājumu savās frakcijās nav apspriedušas, taču Vienotība neslēpj, ka apmierināta ar ministra sniegumu nav. Savukārt premjerministre Laimdota Straujuma brīdina, ka neviens ministrs šobrīd nevar būt drošs par savu amatu.

Saskaņas lielākais Dz. Rasnača atlaišanas atbalstītājs Andrejs Elksniņš norāda, ka «mītu par kārtību Latvijas tieslietu sistēmā ir kliedējuši pēdējā laika notikumi bērnu tiesību aizsardzības jomā». Piemēram, piespriests piespiedu darbs par piecgadīgas meitenes seksuālu izmantošanu piecu gadu garumā, pedofilu identitātes slēpšana un no vardarbības cietušā bērna personas datu atklāšana.

Ņemot vērā, ka balsojums par Nacionālo apvienību pārstāvošā Dz. Rasnača atlaišanu notiks tikai nākamās nedēļas Saeimas sēdē, koalīcijas partijas šonedēļ šo jautājumu padziļināti neapspriedīs.

Tomēr Vienotības valdes loceklis Kārlis Šadurskis pēc partijas frakcijas sēdes atklāja, ka partijā ir dažādi viedokļi par ministra atlaišanu, tajā skaitā tāds, ka Dz. Rasnačs kā tieslietu ministrs sevi ir pilnībā kompromitējis.

Jautāts, vai Vienotība, neraugoties uz ministra smagi kritizēto veikumu, tomēr augstāk vērtēs valdības stabilitāti un koalīcijas līgumu, K. Šadurskis atteica, ka koalīcijas līgums jau sen kā nedarbojas, bet atlaist kādu no Nacionālās apvienības ministriem L. Straujumai bija tiesības jau tad, kad apvienība līdz ar opozīcijas partijām parakstījās zem pieprasījuma L. Straujumai sniegt paskaidrojumus parlamentam par bēgļu uzņemšanas kārtību.

Savukārt L. Straujuma distancējās no opozīcijas ierosinājuma un atklāja, ka viņa tagad izvērtēs ikkatra ministra sniegumu, salīdzinot to ar valdības deklarācijā uzskaitītajiem darbiem un noteiktajiem termiņiem. «Budžets valdībā ir pieņemts, un es ar premjerministres tiesībām varu to darīt,» saka L. Straujuma, piebilstot, ka katrs ministrs pēc šī vērtējuma saņemšot pēc nopelniem neatkarīgi no Saeimas balsojuma nākamajā nedēļā.

Ņemot vērā, ka Vienotība pēdējā laikā vēlētāju acīs zaudējusi ļoti daudz no savas kādreizējās spozmes un partija kaļ plānus, kā atgūt savas pozīcijas, šāda L. Straujumas akcija var būt daļa no šī plāna un kaut nedaudz uzspodrināt apsūbējušo politiskā spēka mundieri.

Par Dz. Rasnača likteni savā frakcijā vēl nav spriedusi arī Zaļo un zemnieku savienība, taču vismaz pagaidām tās pārstāvjiem svarīgāk šķiet saglabāt esošo koalīciju un tie bažījas, ka koalīcijas līguma ignorēšana var detonēt valdības krišanu.

No ZZS pozīcijām lūkojoties, tā patiešām varētu būt pareizā taktika, jo uz vājās Vienotības un skandālus nesošās apvienības fona tā var turpināt audzēt savu politisko kapitālu.

Iespēju, ka apņēmību smēlusies Vienotība atbrīvosies no peltā ministra, mazina arī fakts, ka pašā Saskaņā nav vienprātības par to, vai ministrs ir atlaižams.