Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Politika

Notiks protesta akcija pret bēgļu uzņemšanu Latvijā

© Scanpix

Pie valdības nama šodien plkst.18 notiks nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) atbalstītā protesta akcija pret jaunu imigrantu uzņemšanu Latvijā.

Protesta akciju organizē biedrība "Tēvijas sargi". VL-TB/LNNK ģenerālsekretārs Raivis Zeltīts iepriekš informēja, ka atbalstu šim pasākumam pauda arī Latvijas Nacionālo partizānu apvienība, Latvijas Nacionālo karavīru biedrība, Rīgas Politiski represēto biedrība, Latvijas Ordeņu brālība, vīru kopa "Vilki", folkloras kopa "Vilkači", kā arī citas organizācijas.

Organizāciju pārstāvji iepriekš pauda uzskatu, ka, "vērojot, cik gausi notiek padomju laika iebraucēju integrēšanās Latvijā, nav ne mazāko šaubu, ka etniski, kulturāli un lingvistiski daudz svešāki iebraucēji nespēs integrēties". Šīs organizācijas uzskatot, ka bēgļu uzņemšanas vietā Latvija savu iespēju robežās varētu labāk sniegt ieguldījumu palīdzībā reāliem bēgļiem, piedaloties, piemēram, bēgļu nometņu celtniecībā Āfrikas valstīs, tomēr "Latvijai nav pienākuma citu valstu labā upurēt savu valsti", norādīts paziņojumā medijiem.

Nacionālās apvienības nodaļu biedri ir informēti par iespēju piedalīties šodien plānotajā protesta akcijā pret jaunu imigrantu uzņemšanu, taču katram esot brīva izvēle, vai piedalīties šajā pasākumā. VL-TB/LNNK līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars norādīja, ka pasākumā varētu piedalīties "pietiekami daudz" VL-TB/LNNK pārstāvju. Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (VL-TB/LNNK) iepriekš pauda, ka šajā protesta akcijā nepiedalīsies.

Drošības policijā (DP) aģentūrai LETA norādīja, ka provokāciju risks pastāv jebkurā pasākumā, kura centrā ir sabiedrībā neviennozīmīgi vērtēti jautājumi. Izņēmums nav arī šodien gaidāmais pasākums. Līdz ar to DP veic visus nepieciešamos pasākumus savas kompetences ietvaros, lai novērstu iespējamas provokācijas.

Arī Valsts policijas preses pārstāvis Toms Sadovskis aģentūrai LETA teica, ka policija šodien uzraudzīs kārtību pasākuma norises vietā.

Kā ziņots, jautājums par bēgļu uzņemšanu Latvijā radījis nesaskaņas koalīcijas partiju vidū. Pēc tam, kad Ministru prezidentes Laimdotas Straujumas (V) parlamentārais sekretārs Rihards Kols bija parakstījis ierosinājumu par Saeimas ārkārtas sēdes sasaukšanu bēgļu jautājuma lemšanai, Straujuma viņu atlaida no amata. Nacionālās apvienības deputāti pauda neizpratni par šādu lēmumu, kamēr "Vienotība" norādīja uz koalīcijas līguma pārkāpšanu.

VL-TB/LNNK arī apsver ieceri vērsties Satversmes tiesā (ST) saistībā ar valdības lēmumu par 250 bēgļu brīvprātīgu uzņemšanu Latvijā. "Vienotība" šo ieceri sauc par bezprecedenta gadījumu, bet Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) pauž neitrālāku nostāju, uzsverot, ka tieši "Vienotībai" būtu šī situācija jāatrisina.

Jau ziņots, ka 6.jūlijā Ministru kabinets vienojās, ka Latvija divu gadu laikā Eiropas Savienības pārvietošanas programmas un mītnesvietas maiņas programmā solidāri uzņems kopumā 250 bēgļus, kuriem ir nepieciešama starptautiskā aizsardzība.