Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika

Liepiņam "nogriež" algu un liedz dalību Saeimas sēdēs

© f64

Pēc šodienas Saeimas lēmuma par piekrišanu deputāta Daiņa Liepiņa (LRA) krimināllietas turpmākai izskatīšanai tiesā, viņš pagaidām nevarēs piedalīties parlamenta sēdēs, kā arī saņems pusi no algas.

Liepiņš apsūdzēts septiņos noziedzīgos nodarījums par to, ka norādījis nepatiesas ziņas amatpersonas deklarācijā. Saskaņā ar apsūdzību šie pārkāpumi izdarīti laikā no 2010.gada aprīļa līdz 2012.gada 28.jūnijam, proti, pirms Liepiņš ievēlēts 12.Saeimā. Liepiņš savu vainu neatzīst un lietā tiek veikta pierādījumu pārbaude un turpinās tiesas izmeklēšana, teikts Saeimai iesniegtajos dokumentos.

Saskaņā ar Krimināllikumā noteikto par nepatiesu ziņu sniegšanu deklarācijā var sodīt ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, naudas sodu vai piespiedu darbu.

Saeima šodien nolēma piekrist Jelgavas tiesas lūgumam par turpmāku šīs lietas izskatīšanu.

Saeimas Kārtības rullī noteikts: ja parlaments piekrīt kriminālvajāšanas sākšanai pret deputātu, attiecīgais parlamentārietis zaudē tiesības piedalīties Saeimas un tās komisiju, kā arī citu to institūciju sēdēs, kurās Saeima viņu ir ievēlējusi vai apstiprinājusi, līdz kriminālvajāšanas izbeigšanai vai līdz brīdim, kad stājas spēkā notiesājošs tiesas spriedums. Šajā laikā prokuratūrai un tiesai ir tiesības piemērot attiecīgajam Saeimas loceklim visus kriminālprocesuālajos likumos noteiktos piespiedu līdzekļus.

Tāpat Saeimas Kārtības rullis paredz, ka šajā laikā deputātam neizmaksā kompensācijas, savukārt mēnešalgu viņam izmaksā 50% apmērā.

Saeimas Juridiskā biroja vadītāja Dina Meistere skaidroja, ka šis regulējums attiecināms arī uz Liepiņa gadījumu.

Liepiņš jau iepriekš paziņoja, ka deputāta mandātu nedomā nolikt, jo neuzskata, ka tam par pamatu varētu būt kļūda, aizpildot amatpersonas deklarāciju. Liepiņš iepriekš sacīja, ka deklarācijā viņš nebija pietiekami precīzi nokopējis datus no citām datubāzēm, tāpat viņam bijušas uzrādītas naudas summas ārzemju valūtā pēc novecojuša valūtas kursa. Lielāko naudas apjomu neatbilstību radījis fakts, ka Liepiņš esot kļūdījies viņam piederošo kapitāldaļu apjomā SIA "Intransserviss".

Deputāts kriminālprocesu uzskata par politisku izrēķināšanos.

Arī šodien Liepiņš uzsvēra, ka deputāta mandātu nolikt neplāno. Savukārt debatēs, kad Saeima lēma par piekrišanu turpmākai lietas izskatīšanai, Liepiņš pauda viedokli, ka kriminālprocess ir sākts nepamatoti. Deputāts arī piebilda, ka pret viņu izvirzītās apsūdzības esot "nepamatotas un absurdas".