Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika

Apstiprina Saeimas "Citadeles" pārdošanas un Zolitūdes traģēdijas izmeklēšanas komisiju sastāvus

© F64

Saeima šodien apstiprināja bankas "Citadele" pārdošanas un Zolitūdes traģēdijas parlamentāro izmeklēšanas komisiju sastāvus.

Zolitūdes traģēdijas izmeklēšanas komisijā strādās deputāti Arturs Kaimiņš (LRA), Mārtiņš Šics (LRA), Kārlis Seržants (ZZS), Juris Vectirāns (ZZS), Kārlis Krēsliņš (VL-TB/LNNK), Inguna Rībena (VL-TB/LNNK), Regīna Ločmele-Luņova (S), Zenta Tretjaka (S), Ints Dālderis (V), Aleksejs Loskutovs (V), Ringolds Balodis (NSL) un Inguna Sudraba (NSL).

Savukārt parlamentārās izmeklēšanas komisijās par "Citadeles" pārdošanu darbosies deputāti Kārlis Krēsliņš (VL-TB/LNNK), Imants Parādnieks (VL-TB/LNNK), Mārtiņš Bondars (LRA), Inga Bite (LRA), Jānis Trupovnieks (ZZS), Edgars Putra (ZZS), Andrejs Elksniņš (S), Igors Pimenovs (S), Kārlis Šadurskis (V), Romualds Ražuks (V), Silvija Šimfa (NSL) un Gunārs Kūtris (NSL).

Parlamentārās izmeklēšanas komisija saistībā ar "Citadeles" pārdošanu izveidota, lai izvērtētu valstij piederošo 75% bankas akciju pārdošanas procesa virzību, pārdošanas cenas un tālākpārdošanas aizlieguma termiņa noteikšanas kritērijus, akciju pārdošanas līgumā ietvertos noteikumus, izdevumus pārdošanas konsultantiem un sabiedrisko attiecību pakalpojumiem pārdošanas procesā.

Savukārt Zolitūdes traģēdijas izmeklēšanas komisija izveidota, lai vērtētu Latvijas valsts rīcību pēc traģēdijas. Plānots vērtēt valsts darbības traģēdijas seku novēršanā, kā arī darbības, kas veiktas normatīvo aktu un valsts pārvaldes un pašvaldību darbības sakārtošanā, lai nepieļautu līdzīgu nelaimju atkārtošanos.

Abas komisijas šodien arī sanāks uz pirmo sēdi un ievēlēs to vadību.

Iepriekš izskanējis, ka Ločmele-Luņova varētu vadīt komisiju, bet Kaimiņš varētu ieņemt priekšsēdētājas biedra posteni. Vēlāk neoficiāli izskanējis, ka komisiju varētu vadīt Balodis. Ločmele-Luņova aģentūrai LETA uzsvēra, ka neatkarīgi no tā, kurš vadīs komisiju, katram komisijas parlamentārietim būs ļoti liela atbildība par darba rezultātu. Viņa arī piebilda, ka komisijas darbam būs pievērsta liela sabiedrības uzmanība, darbam sekos arī daudzi bojāgājušo radinieki, kuri jau pauduši vēlmi piedalīties komisijas sēdēs.

Tāpat dažādi varianti izskan saistībā ar izmeklēšanas komisijas vadību par "Citadeles" pārdošanu. Viens no komisijas izveidošanas iniciatoriem Elksniņš uzskata, ka komisijas vadību varētu uzticēt opozīcijas pārstāvjiem. Viņš to argumentē ar to, ka līdz šim parlamentārās izmeklēšanas komisijas pamatā esot vadījuši tieši koalīcijas pārstāvji, bet šo komisiju darba rezultāts bieži neesot bijis veiksmīgs.