Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Politika

12. Saeima apstiprināta

© f64

Parlamentārieši šodien apstiprināja 12.Saeimas 99 deputātu pilnvaras. Jaunā Saeima pirmajā sēdē ievēlēja balsu skaitītājus, kā arī pagaidu Mandātu, ētikas un iesniegumu komisiju. Tās locekļi komisijas sēdē pārbaudīja vēlēšanu materiālus un sūdzības par vēlēšanām. Komisija šodien noraidīja opozīcijas partijas "Saskaņa" deputātu ierosinājumu atlikt politiķa Dzintara Zaķa (V) deputāta mandāta apstiprināšanu uz trīs mēnešiem saistībā ar vēlētāju balsu pirkšanas skandālu. Komisija arī sagatavoja ziņojumu Saeimai par deputātu pilnvaru apstiprināšanu.

Tad 12.Saeimā ievēlētie deputāti deva svinīgu solījumu: "Es, uzņemoties Saeimas deputāta amata pienākumus, Latvijas tautas priekšā zvēru (svinīgi solu) būt uzticīgs Latvijai, stiprināt tās suverenitāti un latviešu valodu kā vienīgo valsts valodu, aizstāvēt Latviju kā neatkarīgu un demokrātisku valsti, savus pienākumus pildīt godprātīgi un pēc labākās apziņas. Es apņemos ievērot Latvijas Satversmi un likumus." Katrs jaunievēlētais deputāts solījumu apliecināja ar savu parakstu.

Saeimā ievēlētais deputāts Juris Viļums zvērestu nolasīja latgaliešu valodā. Sēdes vadītāja 11.Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa aizrādīja, ka zvērests jālasa latviešu valodā, un lūdza atkārtot zvērestu. Viļums to atteicās darīt, tādēļ deputāti balsoja tikai par 99 mandātu apstiprināšanu.

Pēc svinīgā solījuma deputāti balsoja par 12.Saeimas deputātu pilnvaru apstiprināšanu.

12.Saeimas vēlēšanās visvairāk mandātu ieguvusi partija "Saskaņa" - 24 deputātu vietas. "Vienotība" jaunajā parlamenta sasaukumā ieguvusi 23 mandātus, Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) - 21, nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) - 17 vietas. Latvijas Reģionu apvienība (LRA) Saeimā ieguvusi astoņus deputāta mandātus, bet partija "No sirds Latvijai" (NSL) - septiņus. "Vienotības" politiķis Dzintars Zaķis, kurš ievēlēts jaunajā parlamenta sasaukumā uz laiku, ir apturējis darbību partijā saistībā ar iespējamās balsu pirkšanas skandālu Latgalē.

Rīgas vēlēšanu apgabalā no "Saskaņas" ievēlēti pašreizējie Saeimas deputāti Jānis Urbanovičs, Andrejs Klementjevs, Boriss Cilevičs, Sergejs Mirskis, Ivans Klementjevs, Artūrs Rubiks, Sergejs Potapkins, Igors Pimenovs, Ņikita Ņikiforovs un Mihails Zemļinskis. Tāpat "Saskaņu" parlamentā pārstāvēs zvērināta advokāte Jūlija Stepaņenko un biedrības "Zolitūde 21.11" pārstāve Regīna Ločmele-Luņova.

Vidzemē no "Saskaņas" Saeimā ievēlēti Sergejs Dolgopolovs, Jānis Ādamsons un Ivars Zariņš, savukārt "Saskaņas" divas vietas no Zemgales saraksta Saeimā aizņems deputāts Vitālijs Orlovs un Zenta Tretjaka. Latgalē "Saskaņu" pārstāvēs Saeimas deputāti Andrejs Elksniņš, Ivans Ribakovs, Jānis Tutins, Vladimirs Nikonovs, Marjana Ivanova-Jevsejeva un Raimonds Rubiks. Kurzemē no "Saskaņas" ievēlēts Valērijs Agešins.

"Vienotību" Rīgā pārstāvēs ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs, iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis, deputāti Andrejs Judins, Ojārs Ēriks Kalniņš, Aleksejs Loskutovs, Ilze Viņķele un Lolita Čigāne.

Vidzemē no "Vienotības" ievēlēti Ministru prezidente Laimdota Straujuma, Valmieras mērs Inesis Boķis, bijušais Eiropas Parlamenta deputāts Kārlis Šadurskis, Saeimas deputāti Ainars Latkovskis, Jānis Upenieks, Vilnis Ķirsis un Romualds Ražuks.

No "Vienotības" Zemgales apgabalā Saeimas deputāta mandātus iegūs pašreizējā parlamenta deputāti Atis Lejiņš un Jānis Reirs un Tukuma mērs Juris Šulcs. "Vienotību" Latgalē pārstāvēs bijušais Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Dzintars Zaķis, Preiļu novada domes priekšsēdētājs Aldis Adamovičs un satiksmes ministrs Anrijs Matīss.

No "Vienotības" Kurzemes apgabalā Saeimas deputāta mandātus iegūs Saeimas priekšsēdētājas biedre Inese Lībiņa-Egnere, parlamenta deputāts Jānis Junkurs un Ministru prezidenta padomnieks Ints Dālderis. Savukārt Saeimas priekšsēdētāja un "Vienotības" līdere Solvita Āboltiņa jaunajā parlamenta sasaukumā nav iekļuvusi. Kuluāros izskanējusi varbūtība, ka viņa varētu kļūt par deputāti, ja kāds Kurzemes apgabalā no "Vienotības" ievēlētajiem deputātiem noliks savu mandātu.

ZZS Rīgā pārstāvēs uzņēmēji Guntis Belēvičs un Saeimas deputāti Māris Kučinskis un Kārlis Seržants. Iepriekš uzņēmējs Valdis Kalnozols aicināja vairākos iecirkņos pārskaitīt balsis, lai pārliecinātos, vai viņš atbalsta ziņā nav pārspējis Kučinski. Taču arī pēc balsu pārskaitīšanas Kučinskis saglabāja pārsvaru pār Kalnozolu, aģentūru LETA informēja CVK Informācijas nodaļas vadītāja Kristīne Bērziņa. Kučinska pārsvars pār Kalnozolu ir 16 punkti.

No ZZS Vidzemes apgabalā Saeimas deputāta mandātus iegūs zemkopības ministrs Jānis Dūklavs, deputāts Ingmārs Līdaka, zemnieku līderis Armands Krauze, Pensionāru savienības priekšsēdētājs Andris Siliņš, uzņēmējs un bijušais motosportists Artis Rasmanis un Smiltenes mērs Ainārs Mežulis.

Zemgalē no ZZS sarakstā parlamentā iekļuvuši ZZS līderis Augusts Brigmanis, labklājības ministrs Uldis Augulis, bijušais svarcēlājs Raimonds Bergmanis un Saeimas deputāts Andris Bērziņš. No ZZS Latgalē pie mandāta tiks aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis, Saeimas deputāti Rihards Eigims un Jānis Klaužs.

Kurzemē no ZZS saraksta Saeimā iekļuvuši deputāti Dana Reizniece-Ozola, Aija Barča un Jānis Vucāns, kā arī Valsts prezidenta kancelejas vadītājs Gundars Daudze un Liepājas domes deputāts Valdis Skujiņš.

VL-TB/LNNK no Rīgas vēlēšanu apgabala pārstāvēs kultūras ministre Dace Melbārde un deputāti Einārs Cilinskis, Dzintars Rasnačs, Ilmārs Latkovskis un Inguna Rībena.

No VL-TB/LNNK saraksta Vidzemē pie deputāta mandāta tiks apvienības līderis Raivis Dzintars, deputāti Jānis Dombrava un Ināra Mūrniece, vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Romāns Naudiņš, ar skandālu Saeimas deputāta mandātu nolikušais Kārlis Krēsliņš un Kultūras ministrijas parlamentārais sekretārs Rihards Kols.

No VL-TB/LNNK saraksta Zemgales vēlēšanu apgabalā pie deputāta mandāta tiks vēsturnieks Edvīns Šnore, kā arī deputāti Imants Parādnieks un Andris Buiķis. Latgalē nacionālo apvienību pārstāvēs Saeimas deputāte Inese Laizāne. Kurzemē no VL-TB/LNNK saraksta pie deputāta mandāta tiks nacionālās apvienības līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš un Saeimas deputāte Janīna Kursīte-Pakule.

LRA no Rīgas vēlēšanu apgabala pārstāvēs aktieris Arturs Kaimiņš, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta direktora vietnieks Mārtiņš Šics un parlamenta deputāte Inga Bite. LRA no Vidzemes Saeimā ievēlēti apvienības līderis Mārtiņš Bondars un Ādažu domes deputāts Jānis Ruks. LRA no Zemgales Saeimā pārstāvēs uzņēmējs Dainis Liepiņš. No Reģionu apvienības Kurzemē ievēlēta Nellija Kleinberga.

No NSL Rīgā ievēlēti bijusī valsts kontroliere Inguna Sudraba un Jūrmalas pilsētas domes deputāts Romāns Mežeckis. Vidzemē NSL pārstāvēs bijušais Satversmes tiesas vadītājs Gunārs Kūtris un diriģents Arvīds Platpers, bet Zemgalē no NSL saraksta būs pārstāvēts Aivars Meija. NSL deputāta mandātu no Latgales vēlēšanu apgabala aizņems Silvija Šimfa, bet Kurzemē Ringolds Balodis.