Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Pasaulē

Krievijā ražos smaržas ar meteorīta aromātu

Krievijas Urālu reģiona pilsētas Čebarkulas vadītāji nolēmuši ražot smaržas ar meteorīta aromātu, vēsta Krievijas mediji.

Ar šādu ideju klajā nācis vietējais uzņēmējs Sergejs Andrejevs, atsaucoties uz pilsētas mēra Andreja Orlova aicinājumu iemūžināt un izmantot pilsētas popularitāti pēc meteorīta nokrišanas.

Smaržu pudelītes un tās iepakojuma noformējumā tiks izmantota Čebarkulas ezera un meteorīta atlieku fotogrāfijas, kā arī vēsturiska uzziņa par notikušo.

Kā norādījis Andrejevs, smaržu aromātu vajadzētu radīt izmantojot meteorīta atlieku ķīmiskās un aromātu analīzes. „Ticamākais, kas tas būs metāla un akmens aromāts, bet ar „cēlu aromātu”, kas nav kaitīgs cilvēka organismam,” skaidro uzņēmējs.

„Meteorīta smaržu aromāts tikpat labi var cilvēkiem radīt kā patīkamas, tā arī nepatīkamas asociācijas,”norāda pilsētas mērs Andrejs Orlovs.

Viņš arī stāsta, ka pilsēta jau ir izgatavojusi suvenīrus – magnētus un arī turpmāk domās kā izmantot meteorītu savas pilsētas popularizēšanā.

Jau ziņots, ka 15. februārī virs Krievijas Urālu reģiona eksplodējis meteorīts. Nokrita vairākas meteorīta atlūzas, ievainojot 1200 cilvēkus un nodarot postījumus vairākiem tūkstošiem ēku.

Atrastās meteorīta atlūzas tiks dēvētas par "Čebarkulu", par godu pilsētai, kura nokrita viena no meteorīta atlūzām.Divas atlūzas tika uzietas Čebarkulas, bet vēl viens atlūzu gabals - Zlatoustas rajonā. Čeļabinskas meteorīts ir viens no iespaidīgākajiem kosmiskajiem notikumiem debesīs virs Krievijas kopš Tunguskas fenomena 1908.gadā, kad Sibīrijā milzīgus postījumus izraisīja spēcīgs sprādziens, ko vairums zinātnieku saista ar asteroīda vai komētas triecienu.