Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Pasaulē

Lietuvā anulē licences divām krājaizdevu sabiedrībām

Lietuvā pēc valsts centrālās bankas rīkojuma anulētas divu krājaizdevu sabiedrību darbības licences, bet trešās darbībai noteikti pagaidu ierobežojumi.

Ceturtdien ar Lietuvas Bankas lēmumu tika anulētas darbības licences divām krājaizdevu sabiedrībām - Nacionālajai krājaizdevu sabiedrībai un "Švyturio taupomoji kasa", kas dalījušas aizdevumus pret gandrīz bezvērtīgām ķīlām.

Noskaidrots, ka šo krājaizdevu sabiedrību saistības pārsniedz aktīvus, tādēļ tām atliek vienīgi bankrots, raksta "Lrytas.lt". Vairāk nekā 3600 noguldītājiem 20 dienu laikā būtu jāsaņem kompensācijas no Noguldījumu apdrošināšanas fonda aptuveni 139 miljonu litu (28 miljonu latu) apmērā.

Kā norādījis Lietuvas Bankas valdes priekšsēdētāja vietnieks Raimonds Kodis, abas krājaizdevu sabiedrības bijušas savstarpēji saistītas un finansējušas vienus un tos pašus uzņēmumus, līdzīgs bijis arī to darbības stils.

"Vislabāk apzagt finanšu institūciju var tas, kam tā pieder. Liekas, šai gadījumā apzināti piešķirti aizdevumi, pat necerot tos saņemt atpakaļ," viņš piebilda.

Kā uzskata Kodis, abu sabiedrību pārkāpumi atgādina noziedzīga grupējuma darbību, jo abos gadījumos figurē vieni un tie paši vārdi un aizdevumu saņēmēju sarakstā minēti vieni un tie paši uzņēmumi, kas acīmredzot nodibināti vai nopirkti tieši tādēļ, lai piesegtu noziedzīgu darbību.

Lietuvas Ģenerālprokuratūras pārstāvji neslēpj, ka izmeklē abu krājaizdevu sabiedrību darbību. Vienlaikus viņi norāda, ka nevar apliecināt medijos izskanējušos pieņēmumus par šo krājaizdevu sabiedrību saistību ar finansiālās afērās apsūdzēto Darba partiju. Vienīgā sakritība esot abu sabiedrību vadītāju dalība šai partijā.

Tikmēr krājaizdevu sabiedrībai "Vilniaus taupomoji kasa" piektdien noteikti pagaidu ierobežojumi attiecībā uz aizdevumu apmēriem un noguldījumu procentu likmēm. Pēc Lietuvas Centrālās krājaizdevu sabiedrības vērtējuma, slēdzot aizdevumu līgumus, "Vilniaus taupomoji kasa" pietiekamā mērā nepārliecinās par klientu finansiālo un ekonomisko stāvokli.

Lai gan "Vilniaus taupomoji kasa" ir lielākā šā tirgus dalībniece, Centrālās krājaizdevu sabiedrības vadība nedomā, ka ierobežojumiem varētu būt ilglaicīga negatīva ietekme uz tirgus stabilitāti.

Tā norāda, ka situācija tajā iekļautajās 63 krājaizdevu sabiedrībās tiek uzraudzīta, tiek veiktas regulāras pārbaudes un doti ieteikumi, tādēļ var apgalvot, ka sistēma kopumā darbojas stabili.

Saskaņā ar Lietuvas likumiem bankām un krājaizdevu sabiedrībām jāveic iemaksas Noguldījumu apdrošināšanas fondā, kas garantē, ka šo finanšu institūciju sabrukuma gadījumā katrs noguldītājs varēs atgūt līdz 100 000 eiro (70 208 latiem).