Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Pasaulē

Uz Zviedrijas banknotēm attēlos Ingmaru Bergmanu un Astrīdu Lindgrēnu

Uz Zviedrijas nacionālās valūtas banknotēm būs attēloti vēl daži slaveni zviedri, tostarp kinorežisors Ingmars Bergmans un rakstniece Astrīda Lindgrēna, trešdien paziņoja centrālā banka "Riksbank".

Bergmans ir izpelnījies godu rotāt ar savu attēlu jauno 200 kronu banknoti, savukārt bērnu stāstu un romānu autore Lindgrēna kļūs par 20 kronu banknotes seju, nomainot citu rakstnieci Zelmu Lāgerlēvu.

Bijušais ANO ģenerālsekretārs Dāgs Hammaršelds būs redzams uz 1000 kronu banknotes, operdziedone Birgita Nilsone - uz 500 kronu naudaszīmes, kinozvaigzne Grēta Garbo - uz 100 kronu banknotes un mūziķis Everts Taube - uz 50 kronu naudaszīmes.

"Riksbank" Ģenerālpadome attēlošanai uz banknotēm ir izraudzījusies cilvēkus, kas radījuši pozitīvus un svarīgus iespaidus 20.gadsimta kultūras dzīvē. "Mēs uzskatām, ka jaunie attēli [uz banknotēm] pozitīvā un reprezentatīvā veidā atspoguļo zviedru mantojumu un dažādas Zviedrijas daļas," paziņoja Ģenerālpadomes priekšsēdētājs Johans Gernants un vicepriekšsēdētājs Leifs Pagrotskis.

"Riksbank" pavēstīja, ka uz visām Zviedrijas monētām tāpat kā līdz šim būs attēlots karalis.

Gernants pastāstīja, ka "Riksbank" Ģenerālpadome saņēmusi apmēram 600 dažādu ieteikumu par iespējamiem attēliem uz Zviedrijas jaunajām banknotēm, kuras tiks ieviestas ne agrāk par 2014. vai 2015.gadu.

Kritēriji jaunu personu izraudzīšanai uz Zviedrijas naudaszīmēm paredzēja, ka tām jābūt kultūras personībām, kas darbojušās 20.gadsimtā, bijušas populāras tautā un starptautiski atzītas, kā arī pārstāvējušas dažādas valsts daļas.

Paziņojums par izraudzītajām personām vainago gandrīz divu gadu ilgu procesu, kurā tika lemts par jauno banknošu un monētu dizainu un formu.