Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

ASV saistībā uz uzbrukumu Skripaļam izraidīs 60 krievu spiegus

© EPA/Scanpix

Amerikas Savienotās Valstis (ASV), 14 Eiropas Savienības (ES) valstis, tostarp Latvija, kā arī Kanāda un Ukraina saistībā ar Lielbritānijā notikušo uzbrukumu bijušam dubultaģentam Sergejam Skripaļam pirmdien paziņoja, ka izraida Krievijas diplomātus.

ES un ASV ir vienisprātis, ka uzbrukumu Skripaļam Lielbritānijā, visticamāk, sarīkojusi Krievijas valsts.

ASV izraidīs 60 krievu spiegus. Kā pavēstīja augsta ranga administrācijas amatpersonas, septiņu dienu laikā 48 "zināmiem izlūkošanas virsniekiem" Krievijas konsulātā Sietlā un 12 Krievijas misijā ANO jāpamet ASV. ASV prezidents Donalds Tramps arī uzdevis slēgt Krievijas konsulātu Sietlā sakarā ar tā atrašanos netālu no ASV karaflotes bāzes.

Lēmums izraidīt krievu spiegus ir daļa no centieniem neitralizēt krievus, kuri ir aktīvi iesaistīti izlūkošanā pret ASV, paziņoja amatpersonas.

Kanāda paziņojusi par četru Krievijas diplomātu izraidīšanu.

Francija, Vācija un Polija katra izraidīs pa četriem Krievijas diplomātiem, savukārt Čehija un Lietuva trīs Krievijas vēstniecības amatpersonas pasludinājusi par nevēlamām personām. Itālija, Dānija, Nīderlande un Spānija katra izraidīs divus Krievijas diplomātus.

Somija paziņojusi par viena Krievijas diplomāta izradīšanu, savukārt Īrija pavēstīja, ka uzskata par pareizu izskatīt iespēju izraidīt Krievijas diplomātus. Horvātija par nevēlamu pasludinās vienu Krievijas vēstniecības amatpersonu.

Pa vienam diplomātam izraidīs Zviedrija un Rumānija.

Pavisam 15 ES dalībvalstis izraidīs 32 Krievijas diplomātus.

Latvija izraida Krievijas vēstniecības otro sekretāru un melnajā sarakstā iekļauj kādas Krievijas kompānijas pārstāvniecības vadītāju Latvijā.

Savukārt Igaunija izraida vēstniecības aizsardzības atašeju.

Ukrainas prezidents Petro Porošenko paziņojis par 13 krievu diplomātu izraidīšanu.

Lielbritānija jau izraidījusi 23 Krievija diplomātus, bet Krievija atbildējusi ar šāda pat britu diplomātu skaita izraidīšanu.

ES valstu līderi jau iepriekš nolēma atsaukt ES vēstnieku Krievijā Markusu Edereru.

Skripaļs un viņa meita Jūlija 4.martā Solsberi, Anglijas dienvidrietumos, tika atrasti bez samaņas uz soliņa parkā. Abi joprojām atrodas slimnīcā kritiskā stāvoklī. Lielbritānijas varasiestādes uzskata, ka Skripaļiem uzbrukts ar Krievijā izstrādāto nervus paralizējošo vielu "Novičok".

Lielbritānijas ārlietu ministrs Boriss Džonsons parlamentā skaidroja, ka Krievija uzbrukumu sarīkojusi, lai iebiedētu potenciālos pārbēdzējus, kā arī mobilizētu elektorātu pirms prezidenta vēlēšanām.

Kremlis pirmdien solīja spert atbildes soļus, ja ES valstis uz ASV izraidīs Krievijas diplomātus. "Katrā šādā gadījumā darbosies savstarpīguma princips," sacīja Kremļa preses sekretārs Dmitrijs Peskovs.

Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V) paziņoja, ka Krievijas diplomāta izraidīšana un Krievijas uzņēmuma pārstāvniecības vadītājas iekļaušana melnajā sarakstā notiek, jo Krievija pārkāpusi Vīnes konvenciju par diplomātiskajām attiecībām. Rinkēvičs norādīja, ka plašākus komentārus par konkrētām personām var sniegt Krievijas vēstniecība Latvijā.

Krievijas vēstnieks Jevgeņijs Lukjanovs žurnālistiem pastāstīja, ka vēstniecība ir saņēmusi informāciju, ka aicinājumu atstāt valsti saņems Krievijas lidsabiedrības "Aeroflot" pārstāvis Latvijā. Kā liecina "Firmas.lv" informācija, "Aeroflot" Latvijā pārstāvniecības vadītājs Latvijā ir Sergejs Sokoļņikovs.

No Latvijas izraidāmā Krievijas vēstniecības darbinieka vārdu Lukjanovs neatklāja, bet apgalvoja, ka viņš iestādē esot nostrādājis mazāk nekā gadu.

Latvijas specdienesti savos publiski pieejamos pārskatos regulāri minējuši, ka lielāko apdraudējumu Latvijas interesēm rada Krievijas izlūkošanas un drošības dienestu aktīvā darbība, savukārt citu valstu specdienestu aktivitātes vērtējamas kā mērenas un būtisku apdraudējumu Latvijas interesēm nerada.