Trešdiena, 8.maijs

redeem Staņislava, Staņislavs, Stefānija

arrow_right_alt Pasaulē

Krievijas militārie manevri jau sākušies

AUGUSTA MĀCĪBAS. Lidmašīna MIG-29 nosēžas uz koplietošanas šosejas Minska–Mogiļeva, gatavojoties mācībām Zapad 2017. Tajās paredzēta Krievijas gaisa kosmisko spēku lidmašīnu un helikopteru pārvietošana uz Baltkrievijas kara lidlaukiem © Ekrānšāviņš

Baidīšana saistībā ar Krievijas un Baltkrievijas militārajām mācībām Zapad 2017 arvien pieaug, tuvojoties mācību aktīvajai fāzei no 14. līdz 20. septembrim. Taču patiesībā aktīvi militārie manevri sākušies jau jūlijā un turpinās visu augustu.

Jūras desants uz salām Somu līcī, taktisko raķešu brigādes preventīvā trieciena vingrinājums Ļeņingradas apgabalā, artilērija, jūras desants, tanki, speciālo uzdevumu vienības, sakaru nodrošinājuma mācības ar intranet tīkla izveidošanu Pleskavas apgabalā. Faktiski visi Krievijas bruņoto spēku veidi ir aktivizējušies, un neatkarīgi no tā, vai oficiāli tas pateikts vai nē, pašlaik visas šīs darbības ir cieši saistītas ar Zapad 2017. Sporta terminoloģijā runājot, notiek visu muskuļu grupu iesildīšana. To Neatkarīgajai atzīst militārais analītiķis Mārtiņš Vērdiņš.

Skaitļu stratēģija

Īpašas uzmanības vērts ir dažādu loģistikas vingrinājumu komplekss. Šajās dienās Baltkrievijas teritorijā notiek netipiskas mācības par degvielas iegūšanu no civilajiem cauruļvadiem, tajā skaitā naftas vada, kura otrs gals atrodas Ventspilī. Tas liecina, ka apgāde pēc mācību leģendas nepieciešama ārkārtīgi lielam bruņutehnikas daudzumam. Savukārt kara lidmašīnu sēdināšana uz publiskajiem autoceļiem nozīmē, ka militārās lidostas ir apdraudētas - iznīcinātāji tiek pārvietoti, un tas esot tipisks aukstā kara scenārijs ar vērienīgu karadarbību. Nevis cīņa ar sauju teroristu.

Cik lieli spēki šajās mācībās būs iesaistīti? Formāli - maksimums 12 999 karavīru. Nepārsniegt šo robežu Krievijai ir svarīgi, jo starp Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) dalībvalstīm 2011. gadā noslēgts tā dēvētais Vīnes dokuments - vienošanās par brīvprātīgu militārās informācijas apmaiņu un savstarpējām inspekcijām. Tāpat dokuments noteic, ka gadījumā, ja mācībās karavīru skaits ir 13 000 un vairāk, visām EDSO dalībvalstīm ir tiesības mācības novērot bez ierobežojumiem. Turklāt vienlaikus nedrīkst notikt vairāk nekā trīs mācības, kur tiek izmantots šāds karavīru skaits vai 300 tanku - arī katrās. Protams, ar šiem skaitļiem var manipulēt, citas mācības dēvējot par kaujas gatavības pārbaudi, kā tas notika pērn īsi pirms Zapad manevriem. Faktiski pilnā kaujas gatavībā bija visi Krievijas bruņotie spēki, bet uz papīra nekas netika pārsniegts. Un arī šogad - eksperti lēš, ka patiesībā manevros piedalās apmēram 100 000 karavīru, bet dramatiskākajos aprēķinos tiek minēti pat 300 000.

Stresa līmenis aug

Neviens nevar Krievijai aizliegt rīkot mācības, jo katrai valstij ir tiesības uzturēt savas armijas kaujas spējas. Taču stresa līmenis līdz ar to ir paaugstināts visā reģionā, un nav nekāds brīnums, ka amerikāņi Baltijas gaisa telpas patrulēšanai uz Šauļiem atsūtījuši septiņus iznīcinātājus, bet Baltijas jūrā iepeldējis karakuģis iznīcinātājs USS James William, un gan jau ne tikai tas.

Galvenais jautājums, kas satrauc visu valstu iedzīvotājus - vai šobrīd ir pamats bažām, ka šis militārais piesātinājums un saspīlētās politiskās attiecības var pāraugt reālā konfliktā, un kurš tajā tiks izraudzīts upura lomai. Mārtiņš Vērdiņš spriež, ka Latvija šobrīd var justies samērā droša, jo pie mums ir kanādiešu vadītais NATO spēku bataljons. Arī ukraiņi var atviegloti nopūsties, vismaz lūkojoties uz mācību norises vietu karti. Tā sazīmēta Baltkrievijas rietumos un ziemeļu daļā. Drīzāk tuvāk mums nekā ukraiņiem. Jau ilgāku laiku tiek apspriesta arī versija, ka Krievijas armija varētu ierasties Baltkrievijā uz pavisam - okupēt to. Ērtāk arī Suvalku koridoru pieskatīt. Tuvāk Kaļiņingradai un izejai uz Baltijas jūru. Nav šaubu - par tādu scenāriju informēts arī Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko, taču, ja kas tāds tiešām būtu iespējams, diezin vai viņš atļautu ienākt Krievijas armijai savas valsts teritorijā. Cita lieta, ka Krievijai jau ilgstoši ir vēlēšanās uztaisīt kaimiņos savas aviācijas un sauszemes spēku bāzes. Līdz šim Baltkrievija atļāvusi savā teritorijā turēt vien radaru, radiostaciju saziņai ar zemūdenēm un šīs iekārtas apkalpojošo personālu. Pastāvīgas Krievijas karabāzes izveidošana Baltkrievijā būtu mūsu reģionam lielāks drauds par visām ar Zapad 2017 saistītām mācībām kopā ņemtām.

Medī zaļos cilvēciņus

Aizsardzības ministrija uzsver, ka šobrīd Latvijai nav tieša militāra apdraudējuma. Taču pastāv provokāciju iespējamība - par to izteicies ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs. Iespējamas provokācijas, kas izskatās pēc negadījuma. Piemēram, it kā nejauša gaisa telpas pārkāpšana. Savukārt par iekšējiem provokāciju riskiem brīdinājusi Drošības policija. Runa ir par tiem pašiem zaļajiem cilvēciņiem. Viņu dēļ pašlaik ir apgrūtināts militāro simulācijas spēļu bizness. Kā norāda policija, «jebkādi militārās simulācijas pasākumi šajā laikā maldina gan iedzīvotājus, gan valsts institūcijas par iespējamu apdraudējumu». Tāpēc tagad airsoft un lasertag spēlmaņiem tiek pievērsta īpaša uzmanība. Jāpaskaidro, ka šajās spēlēs tiek izmantoti ieroči, ko nezinātājam grūti atšķirt no īstiem, un arī dažādu valstu, arī Krievijas, lietoti formastērpi. Nav brīnums, ka šādi ekipētas vienības iedzīvotājos izraisa satraukumu. Var taču izrādīties, ka vīri rīko nevis vecpuišu ballīti ar kariņu, bet grasās nodarīt Latvijas valstij reālu kaitējumu.

***

Aicinājums

Drošības policija aicina Latvijas iedzīvotājus būt vērīgiem militāro mācību Zapad 2017 laikā un par aizdomīgiem gadījumiem informēt jebkurā diennakts laikā. Tālrunis: 67208964, epasts: dpdd@dp.gov.lv