Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Pasaulē

Lietuvā svin valsts dienu; atzīmēs arī Latvijā

© Scanpix

Lietuva šodien svin Valsts dienu, pieminot 764.gadskārtu kopš karaļa Mindauga kronēšanas. Jau devīto reizi šīs svinības vainagos kopīga Lietuvas himnas dziedāšana, kurā vienosies lietuvieši savā dzimtenē un visā pasaulē, arī Latvijā, kur uz himnas dziedāšanu paredzēts pulcēties Rīgas lietuviešu vidusskolā.

Ar valdnieka Mindauga vārdu pieņemts saistīt Lietuvas valstiskuma sākumu XIII gadsimtā. 1253.gada 6.jūlijā ar Romas pāvesta Inocenta IV svētību viņš tika kronēts un kļuva par pirmo un vienīgo karali Lietuvas vēsturē. Mindaugs veidoja tālaika Lietuvas politiskos, ekonomiskos un kultūras sakarus ar Eiropu, un vēsturnieki viņu uzskata par personību, kas ar savu mentalitāti, gara spēku un politisko stratēģiju apsteidzis savu laikmetu.

Mindauga kronēšanas diena tika svinēta jau starpkaru Lietuvā, bet pēc neatkarības atjaunošanas 6.jūlijs tika pasludināts par valsts svētku dienu un pirmo reizi svinēts 1991.gadā. 2003.gadā, atzīmējot kronēšanas 750.gadskārtu, Viļņā tika atklāts karaļa Mindauga piemineklis un viņa vārdā nosaukts tilts.

Šogad valsts svētku programmā ir ne tikai svinīgas ceremonijas, bet arī plašs pasākumu klāsts, kas vedinās atcerēties Lietuvas valsts pirmsākumus un domāt par tās vēsturi.

No rīta Simona Daukanta laukumā pie prezidenta pils tiks uzvilkts Lietuvas karogs un prezidente Daļa Grībauskaite teiks svētku uzrunu, bet pēc tam no turienes startēs simbolisks skrējiens "Valsts - tas esi Tu", kura dalībnieki nesīs apkārt senajam Viļņas aizsargmūrim Lietuvas vēsturiskos karogus.

Pusdienlaikā Kauņā, skvērā pie Vītauta Dižā kara muzeja, kā ik gadus, tiks uzvilkts Vīša krusta ordeņa karogs.

Viļņas katedrālē tiks noturēta Mise.

Molētu rajona Dubiņģu pilskalnā visu dienu norisināsies lietuviešu tautastērpu konkursa "Austā identitāte" noslēgums un starptautiskā folkloras festivāla "Baltica" pasākumi, bet vakarā tur paredzēta plaša svētku programma, kas ieskandinās Lietuvas valstiskuma atjaunošanas simtgadi.

Plkst.21 šai pilskalnā tūkstošiem svētku dalībnieku kopā ar pazīstamo mūziķi Andrju Mamontovu dziedās savas valsts himnu - Vinca Kudirkas 1898.gadā sarakstīto "Tautisko dziesmu" - un viņiem piebalsos lietuvieši visā pasaulē. Šāda tradīcija tika iedibināta 2009.gadā, kad valstī tika plaši svinēta Lietuvas vārda tūkstošgade.

Savukārt Viļņā, Lietuvas Dižkunigaitijas Valdnieku pilī vakarā tiks rādīta Justīna Marcinkeviča drāma "Mindaugs", kas padomju laikos deva lietuviešu tautai svaigu dzīvības elpu. Šoreiz to iestudējusi lietuviešu jaunās paaudzes režisore Marija Simona Šimulīnaite.