Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Stājies spēkā Ukrainas un ES bezvīzu režīms

© Scanpix

Svētdien stājies spēkā Ukrainas un Eiropas Savienības (ES) bezvīzu režīms, kas ukraiņiem ar biometriskajām pasēm ļauj doties uz ES dalībvalstīm, izņemot Īriju un Lielbritāniju.

Ukrainas pilsoņi turpmāk varēs uzturēties Eiropas Savienībā 90 dienas jebkurā 180 dienu periodā, ja viņu brauciena mērķis ir, piemēram, brīvdienu pavadīšana, radinieku vai draugu apciemojums, biznesa darīšanas vai dalība studentu apmaiņas programmās. Bezvīzu režīms gan neparedz iespējas strādāt kādā no bloka valstīm.

Atzīmējot ilgi gaidīto brīdi, svētdienas rītā no Kijevas uz Pšemislas pilsētu Polijā svinīgi pavadīts pirmais bezvīzu vilciens ar Ukrainas pilsoniskās sabiedrības aktīvistu, analītiķu, žurnālistu un kultūras darbinieku delegāciju.

Kā uzsvērusi Ukrainas vicepremjere Eiropas un eiroatlantiskās integrācijas lietās Ivanna Klimpuša-Cincadze, delegācija pārbaudīs, kā darbojas jaunā kārtība, šķērsojot robežu, kas "kopš šā brīža būs tikai un vienīgi robeža, nevis barjera".

"Kopš šīs nakts mēs varam savām acīm ieraudzīt un pārliecināties, kāda ir Eiropa, mācīties tur jaunu pieredzi, pārvest to mājās. Esmu pārliecināta, ka šā bezvīzu režīma saņemšana pirmām kārtām ir atzinība tām reformām, ko esam ieviesuši," viņa uzsvērusi.