Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Pasaulē

Tūkstošiem cilvēku Maskavā protestē pret "hruščovku" nojaukšanu

© scanpix

Tūkstošiem cilvēku svētdien pulcējās mītiņā Maskavas centrā, lai protestētu pret Krievijas galvaspilsētas pašvaldības ieceri nojaukt padomju laikā celtās dzīvojamās ēkas, kas iedēvētas par "hruščovkām", lai to vietā būvētu mūsdienīgus mājokļus.

Maskavas mēra Sergeja Sobjaņina plāns, kura provizoriskās izmaksas tiek lēstas 3,5 triljonu rubļu (56 miljardi eiro) apmērā, ir izpelnījies daudzu pilsētas iedzīvotāju sašutumu. Viņi uzskata, ka šī plāna īstenošana būs neizdevīga tiem, kuriem pieder dzīvokļi nojaukšanai paredzētajās mājās, savukārt iedzīvosies tie būvuzņēmumi, kuri saņems pasūtījumus. Nojaukt visas "hruščovkas" Maskavā un to vietā uzbūvēt jaunas dzīvojamās mājas Sobjaņinam februārī uzdeva Krievijas prezidents Vladimirs Putins.

Mītiņa dalībnieki skandēja "Rokas nost no Maskavas!" un "Nē - nojaukšanai!". Maskavas pašvaldības amatpersona Anastasija Rakova, kas bija ieradusies uzrunāt protestētājus, tika apklusināta ar saucieniem "Kauns!" un "Beidziet melot!"

Pēc policijas sniegtajiem datiem, mītiņā piedalījušies apmēram 8000 cilvēku, savukārt organizatori paziņoja par 30 000 dalībnieku. Tikmēr nevalstiskā organizācija "Baltais skaitītājs" ("Belij ščotčik"), kuras brīvprātīgie skaita protesta akciju dalībniekus, vēstīja par 20 000 dalībnieku.

Uz mītiņu bija ieradies arī opozīcijas politiķis Aleksejs Navaļnijs ar sievu, taču policisti viņus izveda ārpus mītiņa teritorijas.