Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Lietuvas pašvaldības aicina valdību piešķirt līdzekļus Saules kaujas memoriāla pabeigšanai

© Scanpix

Triju Lietuvas pašvaldību mēri nosūtījuši kopīgu aicinājumu valdībai piešķirt līdzekļus, lai pabeigtu pirms vairākiem gadiem iesākto Saules kaujas memoriālu, brīdinot, ka citādi tas vispār aizies postā un jau paveiktie darbi zaudēs jēgu.

Šauļu vicemēra Staša Tumēna rakstīto vēstuli premjerministram Aļģirdam Butkevičam un finanšu ministram Rimantam Šadžum parakstījuši Šauļu pilsētas mērs Artūrs Visocks, Šauļu rajona mērs Antans Bezars un Jonišķu rajona mērs Ģedimins Čepulis.

1236.gada 22.septembrī lietuviešu un zemgaļu spēki Saules kaujā sakāva Zobenbrāļu ordeni. 2000.gadā Latvijas un Lietuvas parlamenti pasludināja šo datumu par Baltu vienības dienu.

Vēstulē atgādināts, ka šogad aprit 780 gadi kopš šā svarīgā vēsturiskā notikuma un Lietuvas Seims 2016.gadu pasludinājis par Saules kaujas gadu.

"Šauļu novada cilvēki nopriecājās, loģiski secināja, ka nākamais solis būs attiecīga rindiņa 2016.gada valsts budžetā. Diemžēl budžetā līdzekļi šim 2008.gadā aizsāktajam projektam vispār nav paredzēti, lai gan par to aktīvi iestājās parlamenta deputāti no Šauļu novada, Jonišķu rajona pašvaldība un Lietuvas kultūras fonda Šauļu novada kultūras fonds," teikts dokumentā.

Kā raksta Tumēns, ja memoriāls Jonišķu rajona Jauņūnu ciemā tiktu pabeigts, tas būtiski bagātinātu tūrisma maršrutus trijstūrī starp Šauļiem, Krustu kalnu un Jauņūniem. Vēstulē norādīts arī uz iespēju pārskatīt projektu un koriģēt to atkarībā no finansiālajām iespējām.

Laikā no 2008. līdz 2013.gadam no Lietuvas Valsts investīciju programmas, Privatizācijas fonda un Jonišķu pašvaldības budžeta memoriāla projektam kopumā atvēlēti vairāk nekā divi miljoni litu (aptuveni 600 000 eiro).

Projektā, kas izstrādāts jau 1996.gadā un vēlāk pilnveidots, kaujas lauka vietā paredzēts uzcelt 30 metrus augstu monumentu - saules pulksteņa smaili, kuras ēna kristu pār Saules kaujas gadskaitli. Līdzās monumentam jākuplo ozolu birzij un jāatrodas dīķim, kas simbolizē purvu, kurā nogrima sakautie krustneši.

Pagājušā gada nogalē Jonišķu rajona pašvaldības mērs vērsās Kultūras ministrijā, lūdzot šogad piešķirt naudu memoriāla pabeigšanai, bet saņēma noraidījumu un piktojās, ka saaicinās deputātus uz vēsturiskās gadskārtas svinībām "pie zemes čupas".

Kā rakstījuši Lietuvas mediji, jau izraktajā dīķī labprāt peldas jaunieši, bet iepriekšējā ziemā kāds aizvedis daļu uzceltā tiltiņa margu un daļa iestādīto kociņu nokaltuši.

No Jonišķiem ievēlētais Seima deputāts Vitālijs Gaiļus janvāra vidū izdevumam "Šauļu kraštas" izteicās, ka nesaskata valdošajā koalīcijā un valdībā apņēmību projektu pabeigt, tādēļ sācis sarunas ar Latvijas Saeimas deputātu grupu sadarbībai ar Lietuvu par iespēju šo projektu finansēt no Pārrobežu sadarbības programmas līdzekļiem, un latvieši šo ideju atbalstījuši.

Pēc deputāta teiktā, vēl jāatrod partneri Latvijā, paredzēts runāt ar Jelgavas pašvaldību, bet "tas nebūs dažu nedēļu jautājums".