Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Jau trešdaļa Ķīnas mūra nozagta un nopostīta

© theguardian

Dabas apstākļu un cilvēku nevērības dēļ Lielais Ķīnas mūris palēnām sagrūst. Šobrīd mūra garums variē no 9 000 līdz 21 000 km.

Kā vēsta ārzemju mediji, apmēram 30% Lielā Ķīnas mūra ir izgaisusi nebūtībā.  Kā viens no iemesliem, kādēļ palēnām izzūd viens no lielākajiem arhitektūras pieminekļiem, ir cilvēku nevērība un neapdomīgā rīcība. Šeit var minēt gan tūristu vieglprātīgo izturēšanos pret seno vēstures objektu, gan arī vietējo iedzīvotāju nelegālās aktivitātes. Vietējie nereti zog mūra ķieģeļus, lai izmantotu tos savām vajadzībām-māju celšanai un „savam biznesam”, pārdodot ķieģeļus ar ķīniešu gravējumiem kā suvenīrus par 3 mārciņām jeb nedaudz vairāk kā diviem eiro.  Lai arī pastāv likumi, kuri aizliedz šādu darbību un par tiem var tikt piemērots sods, ir diezgan grūti atrast vainīgos, jo nav izveidota attiecīga organizācija, kura būtu atbildīga par šo problēmu.

Šobrīd Lielais Ķīnas mūris vairs nav viendabīgs-tas sastāv no daudzām daļām, kas stiepjas vairāku simtu kilometru garumā.

Arī Ķīnas valdība ir informēta par Lielā Ķīnas mūra bēdīgo situāciju un atzīst tā kritisko stāvokli „Lai gan mūra sienas ir būvētas no ķieģeļiem un akmeņiem, mūra konstrukcijas vairs nespēj izturēt lielu vēju un lietu, līdz ar to palēnām sagrūstot. Dažkārt pat parasts lietus vasaras dienā var iznīcināt kādu konstrukciju,” atklājušas amatpersonas.

Informācija sagatavota pēc theguardian.com