Ceturtdiena, 16.maijs

redeem Edijs, Edvīns

arrow_right_alt Pasaulē

ŠOKS: Putina "troļļi" pirmoreiz sniedz interviju

© Scanpix

Jaunā žurnāliste Tatjana izlēma, ka viņu neapmierina pašreizējā alga, tādēļ viņa atbildēja uz kādas Krievijā populāras darbā iekārtošanas aģentūras sludinājumu un sāka strādāt par Kremļa sponsorētu interneta trolli jeb viltus komentētāju, kas parasti nodarbojas ar pasūtījuma viedokļu popularizēšanu un propogandu. Tā ziņo Radio Free Europe.

Tā nu Tatjana kļuva par daļu no īpaši atstrādāta un izveidota mehānisma, kur troļļu armijas dienu un nakti publicē pro-kremliskus un anti-rietumnieciskus uzskatus un komentārus gan sociālajos tīklos, gan blogos, gan ziņu portālos visā pasaulē. Mērķis šai organizācijai ir pavisam vienkāršs – nostiprināt Putina ietekmi.

Tatjana strādāja kādā biroju ēkā Sanktpēterburgā kopā ar vēl 400 interneta troļļiem, tomēr cik zināms, šī nebūt nav vienīgā putina „troļļu ferma”.

Troļļi strādājot 12 stundu maiņās un esot sadalīti dažādos departamentos. Alga „Troļļiem” ir laba. Tatjana saņēmusi 40 000 (aptuveni 610 eiro)  rubļus mēnesī, kas ir gandrīz divreiz vairāk kā Krievijā pelna vidējais "ierindas” žurnālists. Daba pienākumi trollim arī neesot sarežģīti. Tiek izsniegti konkrēti materiāli, kur norādītas vadlīnijas, izmantojamie avoti un kāds viedoklis par konkrēto situāciju jākultivē.  „Tu vari sevi pozicionēt kā mājsaimniece, kura cep pelmeņus un pēkšņi izlemj - man ir viedoklis par to, ko Putins teicis un darījis,” atzīst jaunā 22 gadus vecā žurnāliste Tatjana, kura arī piezīmē, tas, ko viņa darījusi viņai nācis grūti un salīdzinoši lielā alga nav spējusi pārmākt rūgtumu par izdarīto.

Informācija sagatavota pēc rferl.org (Radio Free Europe)