Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Putins "glābs" ukraiņus no kara dienesta

© Scanpix

Krievijas prezidents Vladimirs Putins ir pieļavis iespēju pagarināt Ukrainas pilsoņu uzturēšanās atļaujas Krievijā. Kā raksta krievu mediji, vislielākie ieguvēji no šāda lēmuma būs personas, kuras sasniegušas rekrutēšanas vecumu.

"Starp citu, vairāki cilvēki jau ir izvairījušies no mobilizācijas un cenšas braukt pie mums, lai kādu laiku padzīvotu te. Un pareizi dara, tāpēc, ka Ukraina viņus grūž zem lodēm," tā V. Putins.

Šobrīd Ukrainas pilsoņu uzturēšanās Krievijā ir ierobežota. "Ukrainas pilsoņi Krievijas federācijas teritorijā nedrīkst uzkavēties ilgāk par 30 diennaktīm. Kad viņi atgriežas mājās, viņus savāc un pamet zem lodēm, tieši tādēļ mēs šo to mainīsim," atklāj prezidents.

20. janvārī Ukrainā sākās trešā mobilizācijas kārta, pirmais etaps ilga trīs mēnešus, abi nākamie plānoti 60 dienu gari un plānoti šī gada aprīlī un jūnijā. Gada laikā plānots mobilizēt 104 tūkstošus cilvēku. Karadienestam derīgi ir vīrieši vecumā no 18 līdz 60 gadiem, viņu starpā arī ierēdņi. Mobilizācija neattiecas uz veselības pārbaudi neizgājušajiem, studentiem, aspirantiem, trīs un vairāku bērnu tēviem, kā arī tiem Ukrainas pilsoņiem, kuri dzīvo teritorijā, kas nav pakļauta Ukrainas varai.