Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Pasaulē

Taivānieši jūsmo par milzu trusi

© Scanpix

Piecu dienu laikā vairāk nekā miljons Taivānas iedzīvotāju un tūristu izmantojuši iespēju Taojuaņas pilsētas nomalē aplūkot 25,3 metrus augstu balto trusi, kad darināts no ūdensnecaurlaidīga papīra, plastmasas un koka.

 Trusis ir nīderlandiešu mākslinieka Florentijna Hofmana veikums – popularitāti šis mākslinieks ieguva ar to, ka savulaik izgatavoja milzīgu gumijas pīli, kas tikusi izrādīta dažādu pilsētu ostās.

Pirms gada gumijas pīle paviesojās arī Taivānā, izpelnoties lielu publikas uzmanību. Tādēļ Taojuaņas pilsētas varasiestādes, gatavojoties mākslas festivālam, kas notiek tradicionālo rudens sagaidīšanas svētku laikā, sazinājās ar mākslinieku, lūdzot viņu izgatavot kaut ko speciāli šai pilsētai. Hofmans ar prieku piekrita piedāvājumam un nolēma izgatavot milzu trusi. Tas atgādina par kādu ķīniešu leģendu. Tā stāsta par dievieti, kura dzīvojusi uz Mēness, bet viņai piederošais trusis regulāri savai saimniecei sagādājis mūžīgās dzīvības eliksīru.

Mākslas festivāla rīkotāji par šo izvēli bijuši sajūsmā, un viss liecina, ka to novērtējuši arī citi Taivānas iedzīvotāji. Festivālu, kas rīkots pamestā jūras kara flotes bāzē, piecu dienu laikā apmeklējuši 1 004 000 cilvēku. Lielākā daļa no viņiem sākumā devušies uzmeklēt milzu trusi, pie kura ļaudīm noteikti bija jānofotografējas. Lai gan festivāls jau ir beidzies, lielais trusis vēl kādu laiku paliks Taojuaņā. Hofmans stāstījis, ka, izvēloties materiālus, no kuriem darināt šo mākslas darbu, viņš ņēmis vērā Taivānas klimatiskos apstākļus, tādēļ rudens lietavas veidojumam nekaitēšot. Cik noprotams, balto trusi citās valstīs izstādīt nav paredzēts, atšķirībā no Hofmana izgatavotās lielās gumijas pīles, kas kopš 2007. gada pabijusi 12 valstu 23 pilsētās.