Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

Uzticīgi AIDS slimnieku izārstēšanas idejai

Nīderlandiešu zinātnieks Jūps Lange © AP Photo/Skanpix

Jūps Lange, Žaklīna van Tongerena, Glens Tomass, Martine Šutere, Lusija van Mena, Pims de Kuijers – pieminot šo AIDS jomas aktīvistu un citu bojāgājušo cilvēku vārdus, svētdien Melburnā Austrālijā sākās starptautiski svarīgākais notikums HIV/AIDS jomā – AIDS izpētes konference.

Pašlaik Starptautiskā AIDS asociācija apstiprinājusi sešu cilvēku bojāeju lidmašīnas katastrofā Ukrainā. AIDS jomas eksperti bija starp Malaysia Airlines reisa uz Kualalumpuru pasažieriem, kuri gāja bojā, kad virs Ukrainas lidmašīnu, visticamāk, notrieca. Kualalumpurā viņiem bija jāpārsēžas uz citu lidmašīnu, lai nokļūtu galamērķī – Austrālijas pilsētā Melburnā, kur svētdien sākās starptautiska konference, veltīta AIDS izpētes jautājumiem. Šī konference ir viens no nozīmīgākajiem pasākumiem HIV/AIDS jomā, kas ikreiz notiek kādā citā pilsētā un ikreiz pulcē jaudīgākos zinātnes prātus un aktīvākos sabiedriskos darbiniekus HIV/AIDS jomā. Arī šogad konferencē piedalīsies un uzrunās klātesošos bijušais ASV prezidents Bils Klintons.

Apstiprina sešu nāvi

Ziņa par to, ka notriektajā lidmašīnā bija arī cilvēki, kuri bija ceļā uz AIDS pasākumu Austrālijā un kuri ir labi zināmi arī daudziem Latvijas HIV jomas speciālistiem, sasniedza Latviju naktī no ceturtdienas uz piektdienu. Organizāciju ziņu apmaiņas tīklā cilvēki dalījās ar informāciju par to, kurš un ar kādu reisu plānojis lidot uz Austrāliju. Lai gan tīmeklī parādījās informācija, ka starp bojāgājušiem ir vairāk nekā 100 konferences dalībnieku, Starptautiskā AIDS organizācija apstiprinājusi sešu cilvēku nāvi: Amsterdamas universitātes profesors un Globālā veselības un attīstības institūta zinātniskais direktors Jūps Lange, šī paša institūta speciāliste Žaklīna van Tongerena, Pasaules Veselības organizācijas eksperts Glens Tomass, organizācijas AIDS Action Europe un STOP AIDS NOW eksperte Martine de Šutere, viņas kolēģis Pims de Kuijers un Lusija van Mena no Woman Health Company. Parasti šīs starptautiskās konferences sākas ar piemiņas brīdi visiem AIDS upuriem, šoreiz tā sākās ar piemiņas brīdi cilvēkiem, kuri gāja bojā ceļā uz konferenci par AIDS.

Zaudēti izcili prāti

«Mūsu zaudējuma apmēru ir grūti aptvert vai izteikt,» teica pašreizējā Starptautiskās AIDS organizācijas vadītāja Franciska Barre-Sinusī. «Mēs skumstam kopā ar visiem cilvēkiem visā pasaulē, kuri zaudējuši draugus, ģimenes šajā bezjēdzīgajā traģēdijā.» «Mūsu kolēģi bija ceļā, jo viņu dzīves bija veltītas, lai apturētu AIDS, mēs godinām viņu devumu visai pasaulei, un viņi vienmēr būs mūsu sirdīs tieši tāpat, kā šosvētdien, kad atklājam mūsu programmu,» sacīja Starptautiskās AIDS organizācijas izpilddirektors Ouens Raiens.

Profesors Ričards Boids no Monašas universitātes Austrālijā, pieminot bojāgājušos kolēģus, atzinis, ka sabiedrība zaudējusi vairākus līderus HIV izpētes jomā, un norādījis: lai gan pētījumi AIDS jomā ir ļoti sazaroti visā pasaulē, ir neaizvietojami speciālisti. «Mēs esam zaudējuši līderus un arī jaunos perspektīvus speciālistus,» teica profesors. Melburnā šonedēļ noritēs piemiņas pasākumi.

Ceturtdien Amsterdamā uz reisu līdz Kualalumpurai, tad Pērtai un tad Melburnai steidzās medicīnas profesors Jūps Lange kopā ar dzīvesbiedri Žaklīnu. Konferencē, kurā zinātnieks Lange būtu dalījies ar jaunākajiem atklājumiem HIV/AIDS jomā, pie kā strādājis visu mūžu, diemžēl viņš nenonāca.

Profesora Langes kolēģi viņu sauc par humānistu, kurš visiem spēkiem un pārliecību strādājis pie tā, lai tiktu radīti medikamenti AIDS ārstēšanai. Pie tā viņš strādājis jau no 1983. gada, kad pasaule tik tikko bija uzzinājusi par HIV vīrusa esamību. Īpaši profesors Lange strādāja pie tā, lai ārstēšana būtu pieejama Āfrikā un Āzijā, lai antiretrovīrusu terapija būtu pieejama nabadzīgākajās valstīs. Tieši tādiem zinātniekiem kā Lange sabiedrība var pateikties par to, ka pēdējo trīs gadu laikā samazinās jauno inficēšanās gadījumu skaits ar HIV un būtiski samazinās mirstība no AIDS, tostarp Etiopijā un citās Āfrikas valstīs, kur AIDS ir visvairāk izplatīts.

Strādāja pie jauniem medikamentiem

Otrs profesora darbības virziens bija vienkāršu un pieejamu medikamentu izstrāde, lai novērstu HIV vīrusa nodošanu no mātes bērnam. Kolēģi Langi sauc par pionieri šajā jomā. Viņa izpēte turpinājās, un, kā jebkuram zinātniekam AIDS jomā, lielākais izaicinājums ir radīt tādas zāles, kas pilnībā varētu izārstēt AIDS pacientus, vai arī radīt vakcīnu.

Kamēr šie pētījumi turpinās visā pasaulē, starptautiskā AIDS sabiedrība arvien cīnās par to, lai visiem pacientiem būtu nodrošināta savlaicīga, efektīva un droša ārstēšana. Par šiem jautājumiem arī runās konferences dalībnieki, pieminot visu sešu kolēģu traģisko nāvi.