Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Pasaulē

ASV murkšķis Murkšķa dienā ieraudzījis savu ēnu

No alas un ziemas miega izrautais Panksatonijas murkšķis Fils svētdienas rītā ieraudzīja savu ēnu, prognozējot Ziemeļamerikai aukstu ziemu vēl sešu nedēļu garumā.

Saskaņā ar ilgāk nekā gadsimtu ievēroto tradīciju, ja Murkšķa dienā Fils nebūtu redzējis savu ēnu, tad Ziemeļamerikā ziema būtu beigusies.

Murkšķa dienu ASV Pensilvānijas štata Panksatonijas pilsētiņā atzīmē jau kopš 1887.gada, bet pakāpeniski tā pārvērtusies par valsts mēroga notikumu un ievērojamiem svētkiem, kuros ietilpst dažādas atrakcijas, konkursi un cita veida izpriecas.

Saskaņā ar vācu imigrantu ieviesto tradīciju, ja murkšķis šajā dienā, kas pazīstama kā Sveču diena, iznāks no alas un ieraudzīs savu ēnu, - ziema turpināsies vēl pusotru mēnesi. Ja mākoņu dēļ ēnu saskatīt neizdodas, - pavasaris iestāsies agri. Vācieši sākotnēji murkšķus izmantoja par sezonāliem barometriem.

Pēc ASV mediju aprēķiniem, kopš tradīcijas dokumentēšanas sākuma murkšķis Fils savu ēnu ir redzējis simts reizes, bet tikai 17 reizes solījis agru pavasari.

Pagājušā gadā murkšķim misējās ar laika prognozi un solītais agrais pavasaris nepienāca, uz ko kaimiņu Ohaio štats reaģēja ar kriminālapsūdzību par krāpniecisku prognozi.