Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Pasaulē

2015. gadā uz Mēness augs rāceņi

Kopš brīža, kad kompānija "Google" paziņoja par lidojuma sponsorēšanu uz Mēnesi, arī ASV Nacionālā Aeronautikas un kosmosa administrācija (NASA) plāno dot savu artavu Mēness apguvē.

Saskaņā ar šī brīža plāniem "Google's Lunar X-Prize" lidojums uz Mēnesi notiks 2015. gadā, bet NASA ietvaros izveidotā "Lunar Plant Growth Habitat" grupa, kuras sastāvā ir zinātnieki, studenti un brīvprātīgie, uz Mēness plāno iestādīt dažādus augus un dārzeņus.

Augi uz Mēnesi tiks nogādāti īpašās kapsulās un iestādīti, bet pēc tam zinātnieki sekos, kā tie spēj pārvarēt Mēness radiāciju, kas ir atmosfērā ap šo debess ķermeni. Pagaidām NASA uz Mēness plāno iestādīt baziliku, rāceņus un dažas puķes.

"Šie augi mūsu vietā testēs Mēness vidi. Ja šie augi un dārzeņi uz Mēness spēs izdzīvot, tad, iespējams, to varēs arī cilvēki," teicis NASA programmas runasvīrs.

Zinātnieki pieļauj, ka veiksmes gadījumā kādreiz visa Mēness virsma būs klāta ar krūmiem un kokiem, bet tas savukārt pilnībā izmainītu Mēness atmosfēras sastāvu.

Lai gan oficiālā līmenī tas nekad nav ticis izpausts, daudzi eksperti pieļauj, ka agrāk vai vēlāk Zeme būs tik ļoti piesārņota, ka kļūs vienkārši nederīga cilvēkiem un līdz ar to sāksies kosmosa iekarošanas ēras nopietnākais posms.