Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Šodien pasaulē atzīmē AIDS dienu

Šodien daudzviet pasaulē tiek pieminēta AIDS diena, kuras laikā Latvijas iedzīvotāji ir aicināti piespraust pie apģērba sarkanu lentīti, tādējādi atbalstot un pieminot līdzcilvēkus, kurus skārusi HIV infekcija.

Kā skaidro Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) speciālisti, AIDS ir HIV infekcijas galējā stadija. Šogad līdz novembrim Latvijā reģistrēti 100 jauni AIDS gadījumi.

HIV infekcija, iekļūstot cilvēka organismā, tur saglabājas visu mūžu, norāda speciālisti. Tomēr atkarībā no tā, cik ātri no inficēšanās brīža infekcija tiek atklāta, ir atkarīga tās norise - komplikāciju smagums un ārstēšanas metodes.

SPKC rīcībā esošā statistika liecina, ka Eiropā katrs trešais cilvēks no 2,3 miljoniem HIV inficēto nezina, ka ir inficēts. Turklāt pusei no viņiem HIV tiek diagnosticēts novēloti, līdz ar to tiek novēloti uzsākta ārstēšana.

"Laicīga HIV infekcijas diagnostika ir ļoti svarīga, jo personai, zinot savu HIV testa rezultātu, samazinās iespēja, ka tā piekops riskantas uzvedības paradumus un inficēs citus cilvēkus. Cilvēkiem, kuriem HIV atklāts novēloti, ārstēšana norit grūtāk, jo tiek novērotas vairākas veselības komplikācijas," uzsver SPKC pārstāve Laura Ševčenko.

Augstākais HIV infekcijas gadījumu skaits Latvijā tika reģistrēts 2001.gadā - 807 gadījumi, un kopš tā laika jauno HIV gadījumu skaits gadā nav pārsniedzis 543 gadījumus. Pērn tika reģistrēti 339 jauni HIV gadījumi.

Šogad līdz 1.novembrim Latvijā reģistrēti 290 jauni HIV gadījumi.

Kā ziņots, no 22.novembra līdz 29.novembrim Latvijā notika HIV testēšanas nedēļa, kuras laikā iedzīvotāji tiek aicināti veikt bezmaksas HIV eksprestestus.