Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Rumānijā iedzīvotāji protestē pret slānekļa gāzes ieguvi un zelta raktuvju projektu

Tūkstošiem cilvēku svētdien devās Rumānijas ielās, lai protestētu pret slānekļa gāzes ieguvi un pretrunīgi vērtētu zelta raktuvju projektu, kas paredz cianīda izmantošanu.

Protestētāji arī izteica kritiku valdībai un prezidentam par šo projektu atbalstīšanu.

Pēc policijas aplēsēm, aptuveni 4000 cilvēku, bet, pēc organizētāju ziņām, ap 7000 cilvēku devās Bukarestes ielās, protestējot pret zelta raktuvju projektu, kuru Rumānijā ieplānojusi Kanādas kompānija "Gabriel Resources".

Saskaņā ar uzņēmumu datiem tās būtu lielākās šāda veida raktuves Eiropā.

Šis projekts radījis sīvu pretestību, jo šajās raktuvēs izskalošanas procesā paredzēts izmantot vidēji 12 000 tonnu cianīda gadā, kā arī tas radītu riskus Rumānijas kalnrūpniecības videi.

"Gabriel Resources" gan solījusi ievērot Eiropas vides aizsardzības noteikumus.

Tāpat protesti svētdien notikuši vēl vairākās citās Rumānijas pilsētās, kurās pulcējušies vairāki simti iedzīvotāju.

Tikmēr Barladā pulcējās vairāk nekā 3500 cilvēku, lai protestētu pret slānekļa gāzes ieguvi, ko plāno ASV gigants "Chevron".

Protestētāji iebilst pret hidrauliskās sadrumstalošanas tehnoloģiju, kas paredz liela daudzuma augstspiediena ūdens, kas sajaukts ar ķimikālijām, izmantošanu, lai piekļūtu slāneklī iesprostotajai dabasgāzei.

Vides aizsardzības organizācijas jau iepriekš izteikušas satraukumu, ka ar ķimikālijām piesātināti notekūdeņi var piesārņot svaigā ūdens avotus.