Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Latvijā \ Veselība

Pacienti atgādina: solījumi nav pildīti

Čeks, ko pacienti dāvina Veselības ministrijai © HIV.LV

Apvienība HIV.LV provokatīvā akcijā pie Veselības ministrijas šodien kārtējo reizi atgādinās par hronisku pacientu tiesībām saņemt adekvātu ārstēšanu, simboliski dāvinot čeku par vienu miljonu latu, savukārt farmācijas kompānijām – šķēres, lai izskatītu iespēju samazināt C hepatīta ārstēšanā izmantojamo medikamentu cenas.

Veselības ministrija jau pirms diviem mēnešiem informēja valdību par dramatisku finanšu situāciju veselības aprūpes jomā. Ziņojumā bija ietverti arī konkrēti fakti, ka hroniskiem C hepatīta, gan citu smagu un, kā budžeta sakarā pēdējā laikā pieņemts izteikties, «dārgu diagnožu» pacientiem nepieciešama ārstēšana un cik tam ir nepieciešami papildu līdzekļi. Pašlaik C hepatīta zāļu kompensācijas apjoms ir 75 procenti, pašam pacientam jāmaksā 25 procenti. Ziņojumā teikts: pacientu līdzmaksājums mēnesī ir no 70 līdz 209 latiem. Hroniska vīrushepatīta C pacienti nevar nodrošināt ārstēšanos augstā līdzmaksājuma dēļ, tādēļ viņi arī nav motivēti veikt izmeklējumus, lai laikus slimību diagnosticētu, bet inficētas personas, kas nav ārsta uzraudzībā, apdraud pārējo sabiedrību. Pēc pacientu organizāciju aicinājuma arī Veselības ministrija ziņojumā norāda, ka ir jāpalielina valsts kompensējamā daļa līdz 90 procentiem. Tiesa, pacientu aizstāvjiem atšķiras viedoklis – apvienība HIV.LV uzskata, ka varētu noteikt 90 procentu kompensāciju, savukārt Hepatīta biedrība aicina 100 procentu apmērā apmaksāt ārstēšanos un ir savākusi 13 000 iedzīvotāju parakstus.

Akcijā pie ministrijas HIV.LV atbalstīs hroniskā C hepatīta slimnieku centienus panākt lielāku valsts kompensāciju zālēm šīs slimības ambulatorajai ārstēšanai un medikamentu cenu samazināšanu. «Veselības ministre tagad sola atrisināt situāciju sešu gadu laikā... Diemžēl slimnieki ar «dārgajām diagnozēm» – un C hepatīts arī ir viena no dārgākajām – nevar gaidīt necik,» saka apvienības vadītājs Aleksandrs Molokovskis. Viņš arī norāda, ka C hepatīta ārstēšanas shēmā patlaban visefektīvākā pamatkomponenta – pegilētā interferona – cena padara ārstēšanos nepieejamu vairākumam cilvēku, kam tā nepieciešama. Pacientiem nekas cits neatliek, kā uz situāciju raudzīties, skarbi jokojot. Apvienība iepriekšējo akciju laikā izdeva aizkapa naudu, un to šodien papildina Tautas slakteru bankas banknotes dzeltenā krāsā ar uzrakstu: «Šo naudaszīmi Jūs ziedojiet Veselības ministrijai C hepatīta ārstēšanai.» Šīs bankas prezidents C. H. Murderevskis akcijas noslēgumā čekā ierakstīs vienu miljonu latu un svinīgi pasniegs ministrijai.