Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Veselība

Saeimai būs jāskata pieteikums par C hepatīta ārstēšanu

Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) pārbaudījusi janvārī Hepatīta biedrības iesniegtos vairāk nekā 14 000 Latvijas iedzīvotāju parakstu, lai palielinātu valsts kompensāciju C hepatīta ārstēšanai no 75 uz 100 procentiem.

Par derīgiem atzīti 12 000 parakstu – tas nozīmē, ka Saeimai šī iniciatīva būs jāizskata.

Hepatīta biedrības vadītāja Olita Mengote pastāstīja, ka šonedēļ biedrība piedalījusies Saeimas prezidija sēdē, kurā tika pieņemts izskatīšanai biedrības kolektīvais iesniegums par izmaiņām likumdošanā C hepatīta ārstēšanai. Hepatīta biedrība norāda, ka šī ir pirmā reize Latvijas vēsturē, kad tiek apvienoti un Saeimā iesniegti paraksti, kas vākti gan elektroniskā, gan drukātā veidā. Lai rosinātu izmaiņas likumos, bija nepieciešams savākt vairāk nekā 10 000 parakstu. Hepatīta biedrība šos parakstus vāca gan internetā, gan aicinot iedzīvotājus parakstīties fiziskas parakstu vākšanas kampaņas laikā. «Šāds iedzīvotāju atbalsts liecina ne vien par to, ka cilvēki apzinās šīs infekcijas slimības nopietno izplatību, bet arī apliecina viņu gatavību iesaistīties sabiedrībai nozīmīgu problēmu risināšanā,» saka O. Mengote.

Hepatīta biedrība vēlas panākt, lai C hepatīta pacientu ārstēšanu pilnībā apmaksā valsts – slimības ārstēšana pašlaik ir finansiāli nepieejama lielākajai daļai Latvijas iedzīvotāju, jo ar esošo medikamentu kompensācijas apjomu pacienta līdzmaksājums medikamentu iegādei 11 mēnešu garumā pārsniedz minimālās darba algas apmēru. Latvija ir viena no retajām valstīm Eiropas Savienībā, kurā C hepatīta ārstēšanai nepieciešamie medikamenti netiek kompensēti pilnā apmērā. Aplēses liecina, ka vairāk nekā 40 000 cilvēku Latvijā ir inficēti ar C hepatīta vīrusu, bet dati par ārstēšanu rāda, ka par trešdaļu pieaudzis to inficēto skaits, kuri atsakās no slimības ārstēšanas, jo nevar to atļauties. Tā kā cilvēki ar C hepatītu neārstējas, ir apdraudēta visa sabiedrība – vīruss ir īpaši noturīgs un viegli pārnesams ar niecīgāko asins kontaktu ikdienišķu un sīku traumu gadījumā.