Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā \ Veselība

HIV: pieaudzis jaunatklāto gadījumu skaits

Latvijā cilvēki nereti atviegloti nopūšas, domājot, ka HIV skar tikai narkomānus, taču statistikas dati jau vairākus gadus pēc kārtas liecina, ka Latvijā lielākā daļa cilvēku ar HIV inficējušies dzimumattiecību ceļā, turklāt heteroseksuālu, analizējot datus, secina Latvijas Sarkanā Krusta veselības projektu vadītāja Vivita Ķīkule.

Šonedēļ Rīgā un Latvijā Pasaules AIDS dienas ietvaros notiek dažādi pasākumi, lai veicinātu sabiedrības izpratni un mazinātu aizspriedumus par HIV un AIDS.

Šāgada desmit mēnešos HIV infekcija atklāta 270 cilvēkiem, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) dati. Vairāk nekā trešdaļa cilvēku inficējušies heteroseksuālu attiecību ceļā, bet 28 procenti – lietojot intravenozās narkotikas. Tomēr visai ievērojamā daļā HIV inficēšanās gadījumu nav zināms vīrusa pārneses veids, un statistikā 88 gadījumos tas parādās kā «nenoskaidrots».

SPKC direktores vietnieks Dzintars Mozgis norāda, ka šogad salīdzinājumā ar pagājušā gada tādu pašu laika periodu reģistrēto HIV gadījumu skaits ir par 16 procentiem lielāks. «Tomēr mēs nedrīkstam teikt, ka pieaug inficēšanās ar HIV. Visticamākais skaidrojums ir tāds, ka vairāk cilvēku ir pārbaudījušies uz HIV,» uzsver. Dz. Mozgis. Analizēt datus un noskaidrot šāda pieauguma iemeslus centrs sola nākamā gada sākumā, kad būs pilna informācija par visu gadu. Apvienības HIV.LV vadītājs Aleksandrs Molokovskis pieļauj, ka atklāto HIV infekcijas gadījumu skaits pieaudzis, jo pēc krīzes gadiem cilvēki mēdz vairāk pievērst uzmanību veselībai un pārbaudās, tas attiecas uz HIV un arī tuberkulozi. Cilvēks ar HIV infekciju, pats nezinot par to, var nodzīvot par desmit gadus, līdz organisms padodas.

Kopumā Latvijā pašlaik ir reģistrēti 5457 cilvēki ar HIV, no viņiem lielākā daļa dzīvo Rīgā – 4019. No šogad atklātajiem gadījumiem lielākoties HIV infekcija diagnosticēta vīriešiem – 190. Statistikas dati atspoguļo tikai reģistrēto HIV/AIDS gadījumu skaitu. Patiesais HIV inficēto personu skaits Latvijā tiek lēsts pusotru divas reizes lielāks. Visaugstākais gada laikā reģistrētais rādītājs – 807 HIV gadījumi – bija 2001. gadā, un kopš tā laika jauno gadījumu skaits ievērojami samazinājies. Kopš tā laika katru gadu proporcionāli samazinās intravenozo narkotiku lietotāju vidū atklāto gadījumu skaits, bet pieaug citās grupās, īpaši heteroseksuālos dzimumkontaktos, inficēto skaits. Lai arī Latvijā ir visas iespējas, lai mazulis sievietei ar HIV piedzimtu vesels (savlaicīga ārstēšanas uzsākšana), tomēr katru gadu vairāki bērni inficējas no savām mammām – šogad četri.

Katru gadu 1. decembrī tiek atzīmēta Pasaules AIDS diena. Šī ideja radās 1988. gadā, lai mazinātu sabiedrības aizspriedumus un naidu pret HIV pacientiem. Šonedēļ Rīgā un Latvijā norit dažādi pasākumi – atvērto durvju dienas HIV profilakses punktos, kur varēs veikt bezmaksas HIV eksprestestus, lāpu gājieni, kinofilmu vakari. Atbalsta centrs DIA+LOGS atklās izstādi Cilvēki starp mums.

***

Uzziņai

Pasaules AIDS diena

Eksprestestus bez maksas var veikt HIV profilakses punktos visā Latvijā

Rīgā HIV/AIDS konsultāciju kabinetā Klijānu ielā 7

29. un 30. novembrī no 9 līdz 17

1. decembrī no 10 līdz 15

Latvijas Sarkanā Krusta HIV profilakses punktā Gaiziņa ielā 7

29. novembrī no 12 līdz 17

30. novembrī no 15 līdz 19

1. decembrī no 11 līdz 16

Centrā DIA+LOGS Dzirnavu ielā 135

29. un 30. novembrī no 14 līdz 18

1. decembrī no 12 (konsultācijas)

*

Ikgadējo jauno HIV gadījumu sadalījums pēc inficēšanās veida 2012. gadā (%)

Nenoskaidrots inficēšanās ceļš 33%

Narkotiku injicēšana 28%

Heteroseksuālas attiecības 32%

Homoseksuālas attiecības 6%

Māte – bērnam 1%

Šogad HIV infekcija atklāta 270 cilvēkiem

No tiem 90 – AIDS stadijā

Šogad reģistrēti 23 nāves gadījumi HIV stadijā, 54 nāves gadījumi AIDS stadijā

Avots: Slimību profilakses un kontroles centrs