Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā \ Veselība

Veselības apdrošināšanas reformas ieguvumi – pēc daudziem gadiem

Lielākā problēma jaunajai, pagaidām koncepcijā ietērptajai veselības apdrošināšanas sistēmai būs tā, ka nodokļu maksātāji vismaz sākotnēji neredzēs ieguvumus no jaunās kārtības – pacientu iemaksas nekritīsies, rindas pagaidām saglabāsies, par daudziem veselības pakalpojumiem būs jāmaksā tāpat kā līdz šim, Neatkarīgajai atzīst pacientu tiesību aizstāvji.

Ieguvumi nodokļu maksātājiem no jaunās veselības apdrošināšanas sistēmas pagaidām ir teorētiski, jo samazināt pacientu iemaksas vai rindas pie speciālistiem un uz operācijām sola tikai pēc vairākiem gadiem. Tad, kad veselības aprūpes sistēmai būs vairāk naudas.

Diemžēl pat Veselības ministrijas (VM) aprēķini liecina, ka, arī sasaistot veselības pakalpojumu nodrošināšanu ar nodokļu nomaksu, jebkurā gadījumā veselības nozarei nepieciešams papildu finansējums, citādi būtiskus uzlabojumus nesagaidīt. VM plānotajā veselības maksājuma apmēra aprēķinos dažādām iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksātāju kategorijām minēts, ka iespējamais problēmpunkts visos variantos ir «nepietiekams maksājuma pienesums veselības budžetam».

Neatliekamā – visiem

Koncepcijas projektā norādīts, ka iedzīvotāji tiks pakļauti valsts veselības apdrošināšanai vai nu ar atsevišķa nodokļa ieviešanu un maksāšanu (domāts, nodalot konkrētu procentu likmi no esošā iedzīvotāju ienākuma nodokļa), vai ar tiesību uz veselības aprūpes pakalpojumu saņemšanu sasaisti ar personificēta, jau esoša nodokļa nomaksas faktu.

Neatliekamo palīdzību saņems visi iedzīvotāji, un VM uzskaitījusi arī iedzīvotāju kategorijas, kas saņems valsts apmaksātu veselības aprūpi (piemēram, grūtnieces, infekciju slimību slimnieki, diabēta slimnieki un citi). Savukārt plānveida valsts apmaksātā veselības aprūpe tiks nodrošināta nodokļu maksātājiem, iedzīvotāju grupām, par kurām maksājumus veic valsts, un personām, kuras veiks speciālās iemaksas valsts budžetā.

Ilgstošie bez darba un arī bez aprūpes?

Valsts apdrošināto personu saraksts ir diezgan plašs (bērni, pensionāri, invalīdi, represētie un citi), taču par dažām sabiedrības grupām vēl ir diskusijas. Iepriekš koncepcijā bija ierakstīts, ka bezdarbnieki varēs saņemt veselības aprūpi divu gadu garumā kopš statusa iegūšanas, taču tagad tas jau ir mainīts, proti, paredzot, ka jebkurš oficiāli reģistrēts bezdarbnieks tiks apdrošināts no valsts. «Tas nav līdz galam izrunāts,» Neatkarīgajai atzīst VM valsts sekretāra vietniece Daina MūrmaneUmbraško, «pagaidām esam ierakstījuši, ka veselības aprūpi saņemt varēs bezdarbnieki, arī ilgstošie, taču – vai tas ir veselības sistēmas jautājums, ka cilvēks gadiem nevar atrast darbu? Tas drīzāk parāda nodarbinātības sistēmas vājumu.» Iespējams, varētu būt kādi citi nosacījumi un stingrāk tiktu vērtēta cilvēka motivācija, ieguldījums, lai atrastu darbu, un šī rīcība tad tiktu sasaistīta ar bezdarbnieka statusu. Valstī ir vairāki tūkstoši ilgstošo bezdarbnieku, kuri darbu nevar atrast gadu un ilgāk. Tāpat ir citas iedzīvotāju grupas, kurām varētu rasties grūtības saņemt veselības aprūpes pakalpojumus, jo viņi neskaitīsies kā nodokļu maksātāji, piemēram, jaunieši, kuri beiguši skolu, bet studijas vēl neturpina. Koncepcijā nav analizēti riski un nav minētas iedzīvotāju grupas, kuras negatīvi varētu skart jaunā sistēma.

D. MūrmaneUmbraško atzīst: jā, koncepcijā atsevišķi par šo tēmu nav runāts, taču ir skaidrs, ka būs iedzīvotāju grupas, kuras nevarēs saņemt veselības pakalpojumus kā līdz šim, – nodokļu nemaksātāji un cilvēki, kuri nevarēs sakārtot savu statusu. Tas nozīmē: ja cilvēks ir bez darba, jāreģistrējas bezdarbniekos, ja strādā nelegāli, jāveic īpaši maksājumi vai jānoformējas darbā oficiāli. «Katrai sistēmai ir savi plusi un mīnusi, arī šodienas sistēmā, nevar izslēgt, ka būs problēmas,» saka VM speciāliste. Koncepcija vēl tiks uzlabota, jo «saņemam iebildumus no dažādām pusēm». Visvairāk – par sistēmas finansēšanas aspektiem un, otrs, par to, vai jaunā kārtība nepārkāps cilvēka tiesības saņemt veselības aprūpi saskaņā ar Satversmi. «Domāju, ka ne, jo esam paredzējuši daudz grupu, kuras saņems aprūpi, un vēl pie tā strādājam,» saka D. MūrmaneUmbraško.

Negribētu būt ārsta vietā

Lielākais risks šai sistēmai – nodokļu maksātāji neredzēs ieguvumu, saka organizācijas Sustento eksperte Iveta Neimane. Nodokļu nemaksātājs – jā, viņam būs jāmaksā, bet nodokļu maksātājam viss būs tāpat kā tagad – pacientu iemaksas augstas, rindās jāgaida, jāmaksā pašam. «Ja nepanāks, ka veselības aprūpei būs papildu finansējums, lai varētu atrisināt pieejamības problēmas, ar ko saskaras pašlaik visi – gan nodokļu maksātāji, gan nemaksātāji, gan invalīdi, gan pensionāri, tad sabiedrība nesapratīs, ko jaunā sistēma dod,» secina I. Neimane. Lai gan kopumā Sustento veselības apdrošināšanu vērtē pozitīvi, tā uztraukta par ieviešanas gaitu. Ieguvumus redzēsim tikai ilgtermiņā, un viss būs atkarīgs, kā sistēmu ieviesīs. «Domāju, būs jukas, un es negribētu būt ārstu vietā, kam vajadzēs pacientam pateikt acīs: jūs neesat nodokļu maksātājs, lūk, kvīts. Jau tagad cilvēkiem nav skaidrs, kas ir neatliekamā palīdzība. Tikai ātrā palīdzība, jo slimnīcā uzreiz ir jāmaksā. Mums ir zināmi gadījumi, kad cilvēks nonāk reanimācijā, nomirst, bet rēķins par vienu dienu slimnīcā radiniekiem ir piestādīts,» saka I. Neimane.

D. MūrmaneUmbraško sola, ka sīki un smalki būs noteiktas neatliekamās palīdzības situācijas, lai zinātu, kurš nākamais solis ir maksas pakalpojums. Arī Pasaules veselības organizācija norādījusi, ka ļoti jāskaidro iedzīvotājiem, kas tad ir šī neatliekamā palīdzība un kas aprūpes minimums. Tā varētu būt, ja cilvēkam sašūs brūci un dzīvībai briesmas nedraudēs, tad kā nodokļu nemaksātājam tālāk jāmaksā pilnīgi par visu un slimnīcas noteiktā cena, ko pašlaik apmaksā valsts. VM sola, ka tik ātri, cik iespējams, sāks virzību uz pakalpojumu paplašināšanu, iedzīvotāju maksājumu samazināšanu. I. Neimane iesaka apdomāt visas situācijas un paredzēt konkrētus risinājumus, piemēram, nereti darba devējs ietur no algas nodokli, bet nenomaksā, – cilvēks tajā brīdī būs nodokļu nemaksātājs, pats to nezinot.

***

Ieguvumi nodokļu maksātājiem no jaunās veselības apdrošināšanas sistēmas pagaidām ir teorētiski

Neatliekamo palīdzību saņems visi

Pilna veselības aprūpes pakalpojumu cena būs jāmaksā nodokļu nemaksātājiem.

Pēc Veselības ministrijas aplēsēm, šo cilvēku skaits pašlaik ir vairāk nekā 120 000.

Veselības ministre Ingrīda Circene saka: šie cilvēki varēs samaksāt un pievienoties apdrošināšanai vai legalizēties, piemēram, kļūstot par oficiāliem bezdarbniekiem.

Tomēr valstī ir vairāki tūkstoši ilgstošo bezdarbnieku, kuri, iespējams, varēs pretendēt tikai uz neatliekamo palīdzību. Par visu pārējo būs jāmaksā pilna pakalpojuma cena. Veselības ministrijā šo nosacījumu varētu mainīt, paredzot, ka visus oficiāli reģistrētos bezdarbniekus apdrošina valsts.