Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Veselība

Zāļu iegādes kompensācijas sistēmai pieprasītos papildu 20 miljonus latu šogad nepiešķirs

Zāļu iegādes kompensācijas sistēmai pieprasītos papildu 20 miljonus latu šogad nepiešķirs, tā šodien biedrības "Apvienība HIV.LV" rīkotās akcijas "C hepatīta ārstēšana mēnesī maksā vairāk nekā cilvēka dzīve!" laikā sacīja Veselības ministrijas (VM) parlamentārā sekretāre Liene Cipule.

Jau ziņots, ka biedrība "Apvienība HIV.LV" šodien rīkoja protesta akciju ar mērķi panākt, ka C hepatīta ārstēšana kļūst pieejama visiem, kam tā nepieciešama, pieprasot nekavējoties piešķirt zāļu iegādes kompensācijas sistēmai papildus vismaz 20 miljonus latu, no kuriem daļa tiktu atvēlēta C hepatīta pacientiem.

Akcijas laikā Cipule sacīja, ka šogad šāda summa zāļu iegādes kompensācijas sistēmai netiks piešķirta, līdz ar to netiks palielināta arī valsts kompensācija C hepatīta ārstēšanai nepieciešamo zāļu iegādei. Viņa uzsvēra, ka tā vietā, lai valsts kompensētu C hepatīta zāļu iegādes izdevumus 100% apmērā, VM gribētu palielināt to pacientu skaitu, kuri saņem kompensāciju 75% apmērā.

Pēc akcijas biedrības "Apvienība HIV.LV" pārstāvji tikās ar parlamentāro sekretāri, lai pārrunātu izvirzītās prasības. Kā pastāstīja biedrības valdes priekšsēdētājs Aleksandrs Molokovskis, pie kopīga risinājuma nonākt neizdevās, jo papildu finansējums zāļu iegādes kompensācijas sistēmai šogad netiks piešķirts. Tomēr Cipule esot atzinīgi novērtējusi biedrības iniciatīvu un paudusi pārliecību, ka nākotnē kopīgi izdosies atrisināt šo jautājumu.

Jau ziņots, ka akcija notika no plkst.12 līdz 12.30 vienlaikus četrās vietās Rīgā: pie Veselības ministrijas Brīvības ielā 72, pie Nacionālā veselības dienesta Cēsu ielā 31, pie Slimību profilakses un kontroles centra Klijānu ielā 7, kā arī pie farmācijas kompānijas "Merck Sharp&Dohme" pārstāvniecības Latvijā Skanstes ielā 50A.

Molokovskis iepriekš informēja, ka akcijas mērķis ir pievērst uzmanību valsts un farmācijas kompāniju nostājai hroniskā C hepatīta ārstēšanas pieejamības jomā. Aplēses liecina, ka Latvijā varētu būt pat 40 000 inficētu iedzīvotāju, taču mazāk nekā puse šo cilvēku zina par savu diagnozi, jo pieeja savlaicīgai diagnostikai ir ierobežota, informēja biedrības valdes priekšsēdētājs.

Pašlaik valsts kompensē zāļu C hepatīta ārstēšanai iegādes cenu 75% apmērā. Vienam cilvēkam zāles mēnesī izmaksā no 111 latiem līdz 208 latiem, aprēķinājusi biedrība. Molokovskis domā, ka tieši izmaksas attur pacientus no izmeklējumiem un ārstēšanās.

Biedrība vēlas panākt, ka tiek paplašināta medikamentu HIV infekcijas un C hepatīta ārstēšanai pieejamība, kā arī tiek samazinātas šo medikamentu cenas.

Biedrības "Apvienība HIV.LV" valdes priekšsēdētājs atzīmēja, ka Latvijā nav C hepatīta pacientu reģistra, nav sistematizētu un objektīvu datu, lai varētu novērtēt ārstēšanas ekonomisko efektivitāti, nav arī ticamu statistikas datu par pacientu skaitu, kas sākuši, pārtraukuši vai veiksmīgi beiguši ārstēšanos.