Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā \ Veselība

Bērnu sociālās aprūpes centrā novārdzināts bērns

Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcā nonācis kāds zēns ar invaliditāti, kurš turp pārvests pēc uzturēšanās Daugavpils novada sociālās aprūpes centrā „Kalkūni”.

Zēna māte konstatējusi, ka centra sociālie darbinieki pastāvīgi melojuši un viņas puiku novārdzinājuši līdz nepazīšanai - bērns nokrities svarā, ticis pie izgulējumiem, kā arī veselības stāvoklis kļuvis kritisks, šovakar vēstīja LNT raidījums „Tautas balss”.

Elīnas dēls Viks priekšlaicīgu dzemdību laikā bija guvis centrālās nervu sistēmas bojājumus un savas dienas vada ratiņkrēslā. Pērn māmiņa uzzinājusi par sociālās aprūpes centru „Kalkūni”. Viņa nolēmusi bērnu nodot speciālistu aprūpē, kamēr pati pabeigs pēdējo studiju gadu Latvijas Universitātē un pieskatīs mazbērnu.

Katru nedēļu viņa esot interesējusies par Vika gaitām centrā „Kalkūnos”, kura darbinieki informējuši, ka viss ar dēlu esot labi. Taču viendien viņai piezvanīts no centra un pateikts, ka dēls tuvu miršanai. Darbinieki teikuši, lai māmiņa gatavojas ļaunākam, jo slimība esot progresējusi. „Es teicu, ka braukšu pakaļ: ja mirs, lai mirst pie manis mājās,” atzina Elīna.

Taču māmiņai ticis liegts braukt bērnu izņemt no „Kalkūniem”, aizbildinoties ar to, ka tā esot valsts iestāde un viņai bērnu neizdos, stāstīja māmiņa. Elīna darbiniekiem draudējusi ar policiju un steigusies pie bērna uz Daugavpils novadu. Ieraugot savu atvasi, māte sapratusi, kādēļ sociālie darbinieki negribējuši pieļaut bērna projām vešanu.

„Mans bērns bija pārvērsts par skeletiņu, kas apvilkts ar ādu: sarāvies, izģindis, bāls! Pusotra gada laikā man nepārtraukti meloja, ka manam bērnam ir veiktas fizioterapijas nodarbības, masāžas un pērļu vannas.

Tagad, viņu ieraugot, es saprotu, ka viņš pat pagriezts nav bijis, jo viņam ir tik šausmīgi izgulējumi un tik novārdzis bērns,” šokēta ir Elīna.

Savulaik tik smaidīgais Viks prombūtnes laikā pārvērties līdz nepazīšanai. Kā pierādījumu Elīna „Tautas balsij” rāda fotogrāfijas, kas tapušas pirms braukšanas uz „Kalkūniem”. Sieviete pauž pārliecību, ka tieši „Kalkūnu” personāls vainojams nolaidībā un nežēlīgā attieksmē pret viņas slimo dēlu.

„Esmu pārliecināta, ka viņš ir badā mērdēts, jo, neskatoties uz to, ka viņam ir tik grūti tagad, viņu ar zondi baro, viņš līdz šim pleš vaļā mutīti, jo grib ēst!

Mēs izbraucām pa vārtiem un man likās, ka pametam Aušvicu, ka esam bijuši koncentrācijas nometnē.

Mēs esam izrāvušies burtiski no sātana nagiem!” uzskata Elīna.

Māmiņa uzskata, ka viņas bērna novārdzināšanā nav vainojams kāds konkrēts ārsts, bet gan visa ārstējošā komanda. Patlaban par Vika dzīvību cīnās P.Stradiņa slimnīcas ārsti, informēja „Tautas balss”.

„Tautas balsij” neizdevās iegūt „Kalkūnu” vadītājas viedokli par notikušo, jo administrācijas sekretāre aizbildinājās ar laika trūkumu. Tikmēr atsevišķi darbinieki Vika veselības stāvokli skaidroja ar viņa saslimšanu un tās sekām, jo slimība sākusi progresēt.

Tikmēr bijusī centra darbiniece Ludmila Golunova, kura bija Vika ārstējošā ārste, atzina, ka bērna pašreizējais stāvoklis ir pārsvarā aprūpes defekts.

Ārste esot iepriekš ziņojusi „Kalkūnu” vadībai par citu darbinieku nolaidību un slikto bērnu aprūpi kopumā, taču palikusi nesadzirdēta. Un tieši tāpēc Golunova pametusi savu darbavietu.

Viks neesot vienīgais bērns šajā centrā, kas nav saņēmis pienācīgu aprūpi, atzina Golunova. Patlaban par situāciju „Kalkūnos” esot informēta kā Labklājības ministrija, tā Veselības inspekcija un policija.