Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Veselība

Latvijai bēdīgākā AIDS statistika

Par to, vai cilvēkam ir HIV infekcija, nevar spriest ne pēc izglītības, ne nodarbošanās, ne izskata, ne sociālā statusa, ir pārliecināta HIV/AIDS konsultante Inga Bulmistre, kurai ir gadiem ilga pieredze darbā ar cilvēkiem, stāstot par HIV profilaksi un sniedzot atbalstu, ja HIV tests izrādījies pozitīvs.

Īpaši pēdējos gados Latvijā, kad HIV procentuāli vairāk atklāts cilvēkiem, kuri nelieto intravenozās narkotikas. «Ja atklājas, ka tests ir pozitīvs, tātad cilvēks ir inficējies ar HIV, viņš bieži vien nevienam to nestāsta, dzīvo tālāk, it kā nekas nebūtu bijis,» stāsta I. Bulmistre, skaidrojot, kāpēc ikvienam sabiedrībā būtu jāpiedomā, kā pasargāt sevi, un ne tikai no HIV, bet arī citām infekcijām, kuras izplatās līdzīgi, un veikt HIV eksprestestu, kas ir ļoti ātrs un vienkāršs veids, kā uzzināt, ka «ar mani viss kārtībā».

Šonedēļ visā Latvijā norit HIV testēšanas nedēļa, Rīgā un daudzās Latvijas pilsētās bez maksas un anonīmi izdara HIV eksprestestus (tas ir tests, ko veic, iedurot pirkstā ar lanceti, un 15 minūtēs testa strēmelē parādās informācija, kas liecina, ka organismā varētu būt HIV antivielas vai arī ka nekādu antivielu nav). Ja eksprestests ir pozitīvs, cilvēkam parasti tiek ieteikts veikt apstiprinošo testu, un tas parasti jau notiek ārstniecības iestādē. Eksprestestus veic Zemo sliekšņu centros, piemēram, Rīgā centrā DIA+LOGS, kur var sniegt arī visu informāciju par HIV, kā arī atkarību profilakses vai līdzīgos centros visā Latvijā. Testu nozīmēt var arī ģimenes ārsts, taču tas nebūs eksprestests un nebūs anonīms.

Slimību profilakses un kontroles centra speciāliste Agnese Freimane skaidro, kāpēc HIV testa veikšana ir tik būtiska: «Tas ietekmē gan pašu cilvēku – jo ātrāk viņš uzzinās, ka viņam ir HIV, jo ātrāk varēs saņemt palīdzību, gan arī sabiedrību, jo cilvēki, kuri nezina savu HIV statusu, var turpināt inficēt citus cilvēkus.» Latvijā visvairāk HIV pašlaik tiek reģistrēts jaunu cilvēku vidū un heteroseksuālu (dzimumattiecības starp sievieti un vīrieti) cilvēku vidū. Latvijā no šā gada sākuma reģistrēti 290 jauni HIV infekcijas gadījumi. Diemžēl Eiropas kontekstā Latvijas situācija vērtējama slikti, jo esam otrajā vietā tūlīt aiz Igaunijas pēc jauno reģistrēto HIV gadījumu skaita, savukārt ikgadējo AIDS gadījumu skaita reģistrā Latvija ir pirmajā vietā. Tas nozīmē, ka Latvijā HIV atklāj vēlu, kad cilvēkam jau ir AIDS stadija. Pēc Eiropas datiem, vismaz trešdaļa cilvēku no kopējā aplēstā HIV inficēto skaita nezina, ka ir inficēti ar HIV.

Lai gan teorētiski HIV testu īpaši svarīgi ir veikt cilvēkiem, kuriem raksturīga riskanta uzvedība (piemēram, ir bijis sekss bez prezervatīva vai ir bijis kontakts ar svešām asinīm), praktiski savs HIV statuss būtu jāzina ikvienam. HIV testu iesaka izdarīt arī grūtniecēm. Satraucoši dati ir par HIV inficētiem bērniem, kuri HIV ieguvuši no savām mammām, – pēdējos gados viņu skaits pieaudzis. Šogad jau reģistrēti astoņi bērni ar HIV. «Tā tam nevajadzētu būt, šim skaitlim vajadzētu būt nullei, jo, ievērojot visus priekšnoteikumus, sieviete ar HIV var dzemdēt veselu bērnu,» atzīst A. Freimane.

***

Eiropas HIV testēšanas nedēļa

IESPĒJA pārbaudītes bez maksas un anonīmi

- Slimību profilakses un kontroles centra HIV/AIDS konsultāciju kabinetā (Rīgā, Klijānu ielā, tālrunis 67298080)

- Centrā DIA+LOGS (Rīgā, Dzirnavu ielā 135, tālrunis 67243101)

- Visās Latvijas Sarkanā Krusta veselības istabās (tālrunis 67686307, redcross.lv)

- Bauskas HIV un atkarību profilakses centrā (tālrunis 63920205)

- Liepājas narkoatkarības pārvarēšanas palīdzības punktā (tālrunis 63456120)

- Jēkabpils zemā sliekšņa centrā (tālrunis 65207094, 26823087)

- Jelgavas atkarību profilakses centrā (tālrunis 63012084)

- Talsu atkarību konsultāciju punktā (tālrunis 63222114)

- Olaines HIV profilakses punktā (tālrunis 26026058)

- Ogres HIV profilakses punktā (tālrunis 65020469, 28807913)