Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Rīgā varēs pieteikties energoauditam

Rīgas Enerģētikas aģentūras (REA) direktore Maija Rubīna informē, ka oktobrī atkal varēs pieteikties energoaudita veikšanai daudzdzīvokļu mājām Latvijas galvaspilsētā. Pērn REA veikti 102 energoauditi.

Pašvaldības līdzfinansējums energoauditam ir 80 procentu no tā izmaksām, un ēkas iedzīvotāju kopējais maksājums var būt nepilni 100 latu, bet dažās mājās – pat krietni mazāk, saka M. Rubīna. Energoaudits ir derīgs desmit gadu, tajā uzskatāmi parādītas mājas problēmas un aprakstītas iespējas, kā uzlabot pašreizējo situāciju, kādas varētu būt izmaksas u. tml. Tiek izsniegts mājas energosertifikāts, kurā atspoguļota ēkas energoefektivitāte. Pēc šiem rādītājiem var salīdzināt un novērtēt, cik daudz piegādātā siltuma tiek izmantots lietderīgi – telpu apsildīšanai, bet cik izkūpināts gaisā caur logiem, durvīm vai mājas konstrukcijām. Šī informācija ir noderīga, īpašumu pērkot, pārdodot, īrējot vai izīrējot.

Ekonomikas ministrijā informē, ka Ministru kabineta (MK) sēdē tika atbalstīti ministrijas izstrādātie MK noteikumi par ēku energosertifikāciju.

Jaunie noteikumi nosaka ēku energosertifikācijas kārtību; ēkas energoefektivitātes sertifikāta paraugu; ēku energoefektivitātes salīdzinošo vērtēšanas un klasificēšanas sistēmu u. c. prasības.

Noteikumi arī nosaka, ka neatkarīgu ekspertu izsniegtos ēku energosertifikātus un ēku pagaidu energosertifikātus reģistrē ēku energosertifikātu reģistrā, ko uzturēs Ekonomikas ministrija. Ēku energosertifikātu reģistru plānots iekļaut Būvniecības informācijas sistēmā, ko plānots izstrādāt līdz nākamā gada sākumam.

Līdz ar jauno MK noteikumu stāšanos spēkā tiks atcelta energoauditoru atkārtota sertifikācija ik pēc pieciem gadiem, tās vietā ieviešot pārkāpumu uzskaites punktu sistēmu, paredzot neatkarīga eksperta darbības apturēšanu pie desmit pārkāpumu punktu skaita.

Saskaņā ar Ekonomikas ministrijas sniegto informāciju Latvijā 2013. gada jūnijā bija 100 sertificētu energoauditoru, kas tiesīgi izsniegt ēkas energosertifikātu vai ēkas pagaidu energosertifikātu; 387 būvju konstrukciju projektēšanas jomā sertificēti būvspeciālisti, kas tiesīgi izsniegt ēkas pagaidu energosertifikātu (pēc noteikumu pieņemšanas šādas tiesības iegūs 889 sertificēti arhitekti un 278 siltumapgādes un ventilācijas sistēmu projektēšanas jomā sertificēti būvspeciālisti); 768 siltumapgādes un ventilācijas sistēmu būvniecības (projektēšanas vai būvdarbu vadīšanas un būvuzraudzības) jomā sertificēti būvspeciālisti, kas tiesīgi izsniegt apkures sistēmu un gaisa kondicionēšanas sistēmu pārbaudes aktus.