Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Rīgas mēra amata kandidāti: domē jāpalielina iekšējā kontrole

Attīstības departaments, Dzīvojamo māju privatizācijas komisija, Labklājības departaments, Dzīvokļu pārvalde, Satiksmes departaments – neraugoties uz politiskās varas maiņu, Rīgas domes struktūrvienības regulāri tiek ierautas korupcijas skandālos.

Pirms nedēļas Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) veica kratīšanu Rīgas domes Satiksmes departamentā. KNAB izmeklētājiem ir radušās aizdomas, ka departamenta amatpersonas par labvēlīgu lēmumu pieņemšanu kā kukuli no uzņēmējiem ir pieprasījušas veikt regulārus maksājumus kādai arodbiedrībai. Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC) uzskata, ka KNAB aktivitātes ir partijas Vienotība pirmsvēlēšanu politisks pasūtījums. Tikmēr Latvijas Televīzijas rīcībā esot informācija, ka no mikroautobusu pārvadātājiem ik mēnesi ticis prasīts 50 latu kukulis par katru mikroautobusu, kas kursē Rīgā. Iespējamie aizdomās turamie esot Latvijas Apvienoto biedru arodbiedrības (LABA) vadītājs Raimonds Gailis un Rīgas domes Satiksmes departamenta direktora biroja vadītājs Vitālijs Reinbahs (SC). Pastāv aizdomas, ka kopumā kukuļos samaksāti ap 150 000 latu.

11 gadu laikā Rīgas domi un tās institūcijas ir skāruši vismaz 18 dažāda apmēra korupcijas skandāli. Piemēram, 2005. gada nogalē KNAB aizturēja toreizējo Rīgas domes Īpašuma atsavināšanas pārvaldes priekšnieku Jāni Plotnieku par 12 600 latu kukuļņemšanu. 2008. gadā KNAB aizsāka vienu no skaļākajām ar korupciju RD saistītajām lietām, kurā tika apsūdzēti bijušie Pilsētas attīstības departamenta vadītāji Vilnis Štrams un Pēteris Strancis, bijušais departamenta administrācijas vadītājs Raimonds Janita, kā arī trīs uzņēmēji. Plašu rezonansi guva arī 2008. gada oktobrī sāktā krimināllieta pret tā dēvēto Centrāltirgus karalieni Nainu Cibuļsku.

Šajos gados lielākos un mazākos nesmukumos tikusi pieķerta arī pašvaldības apsaimniekošanas uzņēmuma Sarkandaugava vadība, Rīgas pašvaldības Dzīvojamo māju privatizācijas komisija, akciju sabiedrība Ceļu pārvalde, savukārt visplašāk izskanēja tā dēvētā Daimler lieta, kad no 2002. līdz 2007. gadam amatpersonām kukuļos tika samaksāti vairāk nekā 5,26 miljoni eiro par to, lai sabiedriskā transporta uzņēmumi iegādātos Daimler ražotos MercedesBenz autobusus, kurus pasažieru pārvadāšanai Rīgas satiksme izmanto joprojām.

Pēdējā laika visskaļākais korupcijas skandāls saistīts ar pērn KNAB veikto kratīšanu Rīgas domes Mājokļu departamenta Dzīvokļu pārvaldes ilggadējās vadītājas Ārijas Stabiņas kabinetā. Toreiz KNAB uzskatīja, ka šajā departamentā sistemātiski ir notikusi kukuļošana un mahinācijas saistībā ar pašvaldības dzīvokļu rindu Rīgas pilsētā.

Kā padarīt caurskatāmu Rīgas pašvaldības dzīvokļu rindu sistēmu?

Inga ANTĀNE:

– Jāpadara vienkāršāka un iedzīvotājiem saprotamāka rindas uzskaite. Dzīvokļu izīrēšanas komisijas sēdes jāpadara par atklātām.

Baiba BROKA:

– Informācija par dzīvokļu rindām uz sociālajām mājām ir publiski pieejama internetā. Diemžēl nereti izskan sūdzības par dīvainībām dzīvokļu piešķiršanas kārtībā. Sistemātiskās nepilnības mēs novērsīsim un pieprasīsim reālu atbildību no Mājokļu departamenta amatpersonām. Tas būs pirmais mūsu atjaunotās Korupcijas novēršanas komisijas pienākums.

Guntis BELĒVIČS:

– Iespējas korupcijai ir jānovērš ne tikai Mājokļu departamentā, bet visās domes struktūrās. Vispirms ar personisko piemēru, sākot no pašas Rīgas vadības augšas un ar skaidriem mēra kabineta uzturēšanas izdevumiem. Veiksim iepirkumu monitoringu un padarīsim Rīgas domes un pašvaldību uzņēmumu izdevumus publiski pieejamus. Amatu domes struktūrās nekavējoties zaudēs katrs, kurš būs rīkojies nesaimnieciski.

Armands KRAUZE:

– Jānodrošina efektīva iekšējās kontroles un kvalitātes sistēma, nekavējoties atstādinot no pienākumu pildīšanas aizdomās turētās amatpersonas. Jebkuru gala lēmumu var pieņemt, tikai nodrošinot četru acu principu vai izskatot attiecīgā komisijā. Jābūt ātrai un teicamai sadarbībai ar valsts iestādēm, KNAB un valsts policiju.

Nils UŠAKOVS:

– Mājokļu un vides departamentā lēmumu projektu sagatavotāji nepiedalās lēmumu pieņemšanā. Pašvaldības dzīvokļu rinda ir caurspīdīga, jebkurš var sekot līdzi tās virzībai, to var apskatīt arī portālā e-riga.lv. Turklāt konkrētos dzīvokļus, kurus piedāvā rindas kārtībā, nosaka nevis darbinieki, bet datorprogramma.

Sarmīte ĒLERTE:

– Jāizveido saprotama un kontrolējama dzīvokļu rinda. Nevis vairākas rindas, kuru izveide ir nepārskatāma. Izmaiņas rindā ir jāpaskaidro un jānodrošina, ka rindas virzībai var elektroniski izsekot. Jāievieš četru acu princips dzīvokļu rindas kārtības uzraudzībā.