Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Mākslas muzeja pārbūves uzsākšana iekavējas

© F64 Photo Agency

Vēl nevar prognozēt, kad varēs sākt Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) ēkas rekonstrukciju, jo jāpagaida, kamēr tiks izvērtēti rekonstrukcijas konkursā iesniegtie piedāvājumi. Tie izrādījušies daudz dārgāki, nekā bija prognozēts. Pieteikumus esot iesnieguši tikai vietējie būvnieki.

Rīgas domes Īpašuma departamenta direktors Oļegs Burovs pēc konkursa piedāvājumu atvēršanas informēja, ka sadārdzinājums, ko piedāvā rekonstrukcijas potenciālie veicēji, kontrolskaitli pārsniedz par apmēram 10 procentiem. Naudas izteiksmē tie ir divi miljoni latu.

«Visus trīs priekšlikumus vispirms izvērtēs mūsu būvinženieri un tāmētāji. Ja būs nepieciešams, aicināsim ekspertus arī no Būvinženieru savienības, lai pēta, kāpēc radies tāds sadārdzinājums,» saka Īpašuma departamenta pārstāve Ilze Krūkle. Viņa pieļauj, ka vērtēšana ilgs vairākas nedēļas, pirms eksperti izteiks viedokli. Viņiem jānosaka, kurās pozīcijās sadārdzinājums ir radies un kādu iemeslu dēļ, kā arī, vai tas ir pamatots.

2011. gada nogalē tika lēsts, ka LNMM ēkas rekonstrukcijas, restaurācijas un jaunbūves darbi izmaksās 17 miljonus latu. Tagad precizētā kontroltāme paredz, ka izmaksas būs nepilni 23 miljoni latu (kopā ar pievienotās vērtības nodokli). Īpašuma departaments decembra sākumā ir iesniedzis Kultūras ministrijai pieteikumu par līdzfinansējuma piesaistīšanu šim projektam no Eiropas Reģionālās attīstības fonda 8 miljonu latu apmērā. Kultūras ministrijā šo projekta pieteikumu varētu vērtēt vairākus mēnešus. Savukārt Īpašuma departaments norādīja, ka līgums ar būvnieku tiks noslēgts vien tad, ja Eiropas līdzfinansējums tiks piešķirts.

Starp citu, 2012. gada vasarā tika solīts, ka darbus varēs uzsākt ne agrāk kā pēc pusgada. Pašlaik šķiet, ka arī šīs prognozes bijušas pārlieku optimistiskas.

***

LATVIJAS NACIONĀLAIS MĀKSLAS MUZEJS. HRONOLOĢIJA

LNMM galvenā ēka Rīgā, K. Valdemāra ielā 10a, ir būvēta no 1903. līdz 1905. gadam. Tā ir valsts nozīmes arhitektūras piemineklis.

Bez kapitālā remonta ēka ekspluatēta vairāk nekā 100 gadus.

2010. gadā Rīgas dome pieņēma lēmumu par ēkas rekonstrukciju un paplašināšanu.

2010. gada 30. septembrī žūrija par labāko atzina Lietuvas arhitektu biroja Processoffice metu.

Dažādu iemeslu dēļ arhitektu birojs Processoffice ilgstoši kavējās ar tehniskā projekta nodošanu, apgrūtinot iecerēto Eiropas struktūrfondu līdzfinansējuma saņemšanu 1,2 miljonu latu apmērā.

2010. gada 25. maijā Rīgas domes Īpašuma departaments izsludināja starptautisko metu konkursu par muzeja galvenās ēkas rekonstrukcijas un piebūves projekta izstrādi.

2011. gada 24. janvārī tika parakstīts līgums par muzeja rekonstrukcijas, restaurācijas un jaunbūves būvprojekta izstrādi.

Būvniecības darbi būtu jāpabeidz 2,5 gadu laikā, ja tiek piesaistīti Eiropas struktūrfondu līdzekļi.

Projekta kopējās izmaksas šobrīd ir 19 690 915 lati.

Būvniecības darbi būtu jāpabeidz 2,5 gadu laikā, ja tiek piesaistīti Eiropas struktūrfondu līdzekļi.