Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Pie Brīvības pieminekļa būs Dāvida zvaigzne, pie Uzvaras pieminekļa - Putina skatuve

© publicitātes

Starptautiskās Tēlniecības kvadriennāles ietvaros, kas visu rudeni norisināsies Rīgā, pie Uzvaras un Brīvības pieminekļiem tiks izvietoti provokatīvi mākslas darbi, rosinot sabiedriskas diskusijas par integrācijas tēmu.

Brīvības pieminekļa pakāji rotās poļu mākslinieka Huberta Čerepoka (Hubert Czerepok) veidotā Dāvida zvaigzne-komēta, bet pie Uzvaras pieminekļa atradīsies V. Putina priekšvēlēšanu skatuve, kuras autors ir mākslinieks no Nīderlandes Stefanos Tsifopulos (Stefanos Tsivopoulos).

Huberts Čerepoks ir pasaulē zināms poļu mākslinieks, kura darbi izstādīti gan Ņujorkas, gan Berlīnes prominentākajās mākslas telpās un galerijās. Darbu "Viss ir Tumsa" plānots novietot Brīvības pieminekļa pakājē. Pats mākslinieks savu veikumu komentēt nevēlas, tādā veidā atstājot to skatītāju vērtējumam un personīgai interpretācijai. Instalācija sastāv no diviem spuldzīšu izgaismotiem elementiem un no tik populārā Ziemassvētku rotājuma - krītošas zvaigznes, tas mirklī pārvēršas par ebreju simbolu - Dāvida zvaigzni.

Netālu no Uzvaras pieminekļa tiks izvietots pazīstamā mākslinieka Stefanos Tsifopulos objekts "Politiskās integrācijas skatuve", kas veidots rekonstruējot Vladimira Putina 2012. gada priekšvēlēšanu kampaņas skatuvi. Mākslinieks uzsver, ka visi garāmgājēji un skatītāji ir aicināti izmantot skatuvi un tādā veidā iesaistīties dialogā par aktuālajiem integrācijas jautājumiem, vingrinoties demokrātijā.

Tēlniecības kvadriennāle Rīgā notiks no 5.oktobra līdz 25.novembrim un tās ietvaros būs skatāmi mākslas darbi no visas Eiropas. Vērienīgā pasākuma norisē plānotas konferences, publiskas diskusijas, darbnīcas un dažādas akcijas.