Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Rīgā nolīdzinātas ielu apmales vairāk nekā simts vietās

5.oktobrī Rīgas domes Satiksmes un transporta lietu komitejas priekšsēdētājs Vadims Baraņņiks, Sociālo jautājumu komitejas priekšsēdētājs Leonīds Kurdjumovs un Satiksmes departamenta direktors Edgars Strods kopā ar invalīdu un viņu draugu apvienību „Apeirons” pārstāvjiem uz vietas pārliecinājās, kā pilsētā veikta ielu apmaļu nolīdzināšana.

„Apeirona” pārstāvis Aigars Bolis atzinīgi novērtēja līdz šim paveikto, kā arī pauda gandarījumu, ka Rīgas ielas ir kļuvušas krietni drošākas un pieejamākas ikvienam: „Šis ir lielisks paraugs integrācijai un vienkārši cilvēciskai attieksmei. Ikdienā, ejot ar kājām, mēs nemanām, kāda ir tā apmale, bet, cilvēkam pārvietojoties ratiņkrēslā, reizēm tā kļūst par pilnīgi nepārvaramu šķēršļi, kura dēļ bieži jāveic trīs reizes garāks maršruts. Savukārt neuzņēmīgākie vienkārši izvēlas sēdēt mājās.”

V.Baraņņiks informēja, ka kopumā šovasar Satiksmes departaments nolīdzinājis ielu apmales vairāk nekā simts vietās, lai iedzīvotāji ar kustību traucējumiem, māmiņas ar bērnu ratiem un velobraucēji varētu ērti pārvietoties: „Šis ir veiksmīgs piemērs, kā, atvēlot salīdzinoši nelielus līdzekļus, var izdarīt labas lietas. Sabiedrības līdzdalības rezultātā esam panākuši, ka cilvēki ratiņkrēslos var daudz ērtāk pārvietoties pa pilsētu”.

Atsaucoties uz iedzīvotāju sniegto informāciju par šķēršļiem pilsētas ielās, Rīgas domes Satiksmes departaments sadarbībā ar „Apeironu” sastādīja un īstenoja rīcības plānu. Visvairāk apmaļu nolīdzinātas Latgales priekšpilsētā, piemēram, Rēzeknes ielā, Sesku un Jenotu ielu krustojumā, Krasta un Jēzusbaznīcas ielu krustojumā, Sesku un Nīcgales ielu krustojumā, Nīcgales ielā, Sesku ielā pretī Zebiekstes ielai, Augusta Deglava ielā. Tāpat apmales nolīdzinātas pilsētas centrā, piemēram, Krišjāņa Barona un Aspazijas ielu krustojumā, Kungu un Peldu ielu krustojumā, Trokšņu un Šķūņu ielu krustojumā, Inženieru ielā. Zemgales priekšpilsētā tika nolīdzinātas ielu apmales Graudu un Bauskas ielā, lai cilvēki ratiņkrēslos varētu ērtāk saņemt nepieciešamos pakalpojumus Ceļu satiksmes drošības direkcijā.

Apmales tiek nolīdzinātas esošā pašvaldības finansējuma ietvaros, tam netiek prasīti atsevišķi līdzekļi. Akciju „Nolīdzini apmales!” Satiksmes departaments aizsāka pērn, Eiropas Mobilitātes nedēļas ietvaros. Kopumā tika saņemti vairāk nekā 300 iedzīvotāju ierosinājumi, kur pilsētā nepieciešams nolīdzināt apmales. Arī šogad departaments turpina iesākto akciju un aicina iedzīvotājus arī turpmāk informēt par šķēršļiem pilsētas ielās.

Iedzīvotāji īpaši aicināti sūtīt fotogrāfijas un citus vizuālus materiālus, lai speciālisti redzētu, kā konkrētā vieta izskatās dabā un to varētu iekļaut labojamo ietvju sarakstā, tādējādi atvieglojot speciālistu darbu un padarot to ātrāku. Priekšlikumi un vizuālie materiāli iesūtāmi Satiksmes departamenta www.rdsd.lv interaktīvajā kartē „Šķērslis velobraukšanai? Paziņo!”.