Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Rīgas svētkos uz AB dambja būs budistu mūku veidota mandala

© Publicitātes foto

Rīgas svētkos - 19., 20. un 21. augustā - radošais smilšu skulptūru parks „Magic Sand Riga” aicina ikvienu rīdzinieku un pilsētas viesi kļūt par meistaru un radīt savu meistarstiķi, piedaloties pasākumā „Meistari un stiķi” uz AB dambja pie Daugavas.

Svētku laikā ikvienam tiks dota iespēja iekāpt Latvijas lielākajā smilšu kastē un izveidot pašam savu smilšu skulptūru, no kurām labākās tiks suminātas Rīgas svētku izskaņā 11. Novembra krastmalā.

„Meistarstiķis ir sinonīms meistardarbam. Tomēr, ja vārds „meistars” nozīmē radošumu un profesionalitāti, tad „stiķis” ir arī kaut kas jautrs, dzīvespriecīgs un zobgalīgs. Tādēļ uz AB dambja Rīgas svētkos valdīs meistari un viņu stiķi. Mēs katrs varam atraisīt sevī radošo dzirksti, izšķilt no tās meistarstiķi un tieši to pasniegt kā savu dāvanu Rīgai,” saka „Magic Sand Riga” producents Reinis Druvietis.

Svētku apmeklētāju rīcībā būs nodota „Magic Sand Riga” lielā smilšu kaste. Tajā profesionālu tēlnieku un tehnisko konsultantu vadībā būs iespēja izveidot smilšu skulptūru no sākuma līdz pat beigām. Apmeklētāji paši ar smilšu, ūdens un preses palīdzību varēs sagatavot gandrīz metru augstu smilšu formu un tad ar profesionālu tēlniecības instrumentu palīdzību radīt savu skulptūru.

Pēc tam skulptūras tiks nofotografētas, autoriem būs jāaizpilda anketas, dodot saviem darbiem nosaukumus un aprakstus. Skulptūru fotogrāfijas tiks ievietotas „Magic Sand Riga” mājas lapā www.magicsand.lv, kur ikviens ir aicināts līdz pat svētdienas vakaram balsot par viņaprāt labāko skulptūru. Vislielāko atbalstu guvušie darbi Rīgas svētku izskaņā pirms lielās uguņošanas tiks sumināti un rādīti uz lielajiem videoekrāniem 11.Novembra krastmalā.

Savus meistarstiķus 19., 20. un 21. augustā svētku dalībnieki varēs veidot no plkst. 10.00 līdz 20.00. Ieeja – bezmaksas.

Tāpat „Magic Sand Riga” parkā notiks meistardarbnīcas, kurās ikviens varēs radoši izpausties, bet mazajiem būs iespēja iet rotaļās un spēlēt spēles. Vienlaikus Rīgas svētku dalībniekiem AB dambis sniegs iespēju nedaudz atpūsties no svētku burzmas un kļūt par nesteidzīgiem vērotājiem.

Svētkus „Magic Sand Riga” parkā piektdien, 19. augustā, plkst. 19.30 ieskandinās bezmaksas koncerts „Dziesmas Rīgai”. Uz Rīgas 810 gadu svētku ieskaņu aicina dziedātāja Ieva Zēģele. Ieva veltīs savas dziesmas dzimtajai pilsētai Rīgai, kurā latviskais savijies kopā ar daudzu tautību viesu un tirgotāju nestajām tradīcijām. Šī krāsainā Rīgas dzīve rit nu jau vairāk nekā astoņsimt gadu, un tikpat krāsains un dažāds kā mūsu pilsēta būs arī Ievas dziedātais repertuārs. Skanot samtainai balsij, ģitārām un perkusijām, smilšu skulptūras iemirdzēsies vēl nebijušās krāsās.

Savukārt meditatīvu noskaņu varēs izbaudīt, vērojot kā top īsta smilšu mandala. Tieši pirms Rīgas svētkiem no 17. augustā ar publisku lekciju mūsu kaimiņvalsts Igaunijas galvaspilsētā Tallinā viesojas budisma garīgais līderis Viņa Svētība Dalailama. Kaut arī Dalailama šoreiz Baltijā apmeklēs tikai Tallinu, uz Rīgu dosies viņu pavadošie mūki no Namgyal klostera. No 18. līdz 21. augustam viņi uz AB dambja atsevišķā nojumē no daudzkrāsainām smiltīm veidos mandalu un tās tapšanas procesam no plkst. 10.00 līdz 18.00 varēs sekot līdzi ikviens. Pirmdien, 22. augustā ikviens ir aicināts apskatīt smilšu mandalu un pievakarē tā, veicot īpašu rituālu, tiks ielaista Daugavā.

Tāpat ikviens, kas to vēl nav paspējis, varēs aplūkot „Magic Sand Riga” parka lielās skulptūras, kuras jūnija sākumā uz AB dambja veidoja 12 profesionāli tēlnieki no visas pasaules. Ieeja izstādē par maksu.

“Magic Sand Riga 2011” ir viens no pirmajiem pilotprojektiem “Rīga – Eiropas kultūras galvaspilsēta – 2014” programmā. Tās ietvaros 2014. gadā tiks veidota lielākā Eiropas “smilšu kaste”, kurā tiks aicināti spēlēties un radoši izpausties gan profesionāli mākslinieki, gan visi interesenti. Mijiedarbojoties dažādām mākslas nozarēm, spēle norisināsies visa gada garumā gan virtuālajā, gan reālajā pasaulē.

Radošais parks „Magic Sand Riga” uz AB dambja darbosies līdz 12. septembrim.