Marijas iela 6: Īpašniekiem pēdējais brīdinājums

LABĀK NEKĻŪST. SIA CMB veiktajā nama tehniskajā ekspertīzē konstatēts, ka ēkas pamatu nestspēja nav pietiekama, ēkas konstrukcijās izveidojušās plaisas, jumta konstrukcijas izliecas (attēlā). Nams vēl nav tik bīstams, lai to nekavējoties nojauktu, bet tas ir nekavējoties jāatjauno © Publicitātes foto

Rīgas bēdīgi slavenā grausta Marijas ielā 6 īpašnieku attieksme beidzot ir nokaitinājusi ne tikai Rīgas pašvaldību, bet arī Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekciju (VKPAI).

Rīgas domes Vidi degradējošo būvju komisijas vadītājs Oļegs Burovs ēkas īpašnieku pārstāvjus brīdināja - ja netiks ievērots komisijas noteiktais darbu termiņš, tad turpmāk ik nedēļu katrs no īpašniekiem tiks sodīts ar 5000 eiro lielu naudas sodu. Savukārt VKPAI pārstāvis Jānis Asaris sacīja, ka inspekcija vērsīsies Saeimā ar ierosinājumu atsavināt Marijas ielā 6 esošo nolaisto īpašumu. Ēkas īpašnieku pārstāvji locījās kā zuši uz pannas, līdz bija spiesti atzīt, ka īpašnieku interesēs būtu namu nojaukt un pēc tam uzbūvēt no jauna. Līdzšinējā īpašnieku attieksme 20 gadu garumā ļauj secināt, ka to, kas atlicis no jūgendstila ēkas, gan jau nojauktu, bet maz ticams, ka uzbūvētu vietā. Turklāt īpašnieki - Tomass Tūls un Jevgēņijs Petrovs - nemaz neesot izlēmuši, kāds būtu vislietderīgākais ēkas izmantojums. To dzirdot, J. Asaris kļuva nikns: «Kļūstu arvien dusmīgāks, klausoties īpašnieku pārstāvjus. Līdz šim solījumi nav vainagojušies ar panākumiem. Esam gatavi Saeimā atkal rosināt izmaiņas likumā, varētu atsavināt šo īpašumu bez atlīdzības par labu pašvaldībai, ja tā ir gatava īpašumu sakārtot. Situācija ar ēku Marijas ielā 6 liek aktualizēt šādu likumu.»

F64

Viņš uzsvēra, ka VKPAI nepieļaus namu Marijas ielā 6 - kultūras pieminekli - nojaukt, bet O. Burovs teica, ka Rīgas pašvaldība to neplāno nojaukt. Tātad īpašniekiem nāksies uzsākt reālu ēkas sakārtošanu, nevis tikai atrakstīties ar solījumiem. Vai arī zaudēt namu, kurš jau 20 gadu ir pamests laika apstākļu ziņā un ilgu laiku bijis atvērts vandaļiem.

Ēkas Marijas ielā 6 īpašniekiem tagad ir noteikts četru mēnešu laikā noslēgt līgumu par nama sakārtošanas būvprojekta izstrādi, sešu mēnešu laikā pēc šā līguma parakstīšanas tas jāsaskaņo būvvaldē un pusotra gada laikā jāsaņem būvatļauja un jāuzsāk būvdarbi. Ēkas sakārtošana ir jāpabeidz ne vēlāk kā divu gadu laikā pēc būvatļaujas saņemšanas. Ja šie termiņi netiek ievēroti, tad īpašniekus var sodīt ar 5000 eiro soda naudu katru nedēļu.

Vidi degradējošo būvju komisija lēma arī sagatavot lēmuma projektu par ēkas piespiedu sakārtošanu, tajā paredzot noteikt pienākumu, ka nama īpašniekiem vienu reizi divos mēnešos jāveic ēkas ārsienu uzraudzība, divas reizes gadā jāveic fasādes un jumta tehniskā stāvokļa apsekošana līdz būvdarbu uzsākšanai, kā arī reizi gadā jāveic ēkas tehniskā apsekošana. Pašlaik ēka atzīta par drošu - to ekspluatēt pašreizējā stāvoklī nevar, taču tā nesabruks. Vismaz pagaidām. Ja īpašnieki turpinās gandēt šo namu, tad pienāks laiks, kad tas tiešām sagāzīsies.

SIA CMB veiktajā nama tehniskajā ekspertīzē konstatēts, ka ēkas pamatu nestspēja nav pietiekama, namā izveidojusies dziļa mūra erozija un mūris kļuvis vājāks, izveidojušās ēkas plaisas zem jaunizveidotajiem pārsegumiem, jumts ir caurs. Gandrīz visu namu klāj virspusēja korozija, un lielākā daļa konstrukcijas nav nestspējīga. Plaisas ēkā radušās pamatu sēšanas rezultātā. Zem nama pamatiem konstatēts zems nestspējas grunts slānis, pamati nosēžas nevienmērīgi. Jumta konstrukcijas izliecas. Defektu saraksts bija iespaidīgi garš.

***

PAR ĒKU MARIJAS IELĀ 6

• Īpašnieki: 1/2 domājamā daļa kopš 1997. gada 26. augusta pieder Igaunijas pilsonim Tomasam Tūlam, 1/2 domājamo daļu Ludmila Baumane šā gada sākumā uzdāvināja Jevgēņijam Petrovam.

• Būve ir vietējas nozīmes arhitektūras piemineklis ar valsts aizsardzības Nr. 7851.



Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.