Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

"Kindercatering", iespējams, atkal atbildīgs par salmonelozes uzliesmojumu bērnudārzos

© F64

Pārtikas piegādātājs SIA "Kindercatering", iespējams, atkārtoti izraisījis salmonelozes uzliesmojumu 12 Rīgas pirmsskolas izglītības iestādēs, pastāstīja Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) pārstāve Ilze Arāja.

Viņa informēja, ka kopumā salmonelozes gadījumi reģistrēti 18 Rīgas bērnudārzos un vienā skolā. 12 bērnudārzos ēdinātājs ir "Kindercatering", kur arī reģistrēts lielākais saslimušo skaits. Septiņos bērnudārzos reģistrēts pa vienam saslimšanas gadījumam un šajās izglītības iestādēs ēdinātāji esot dažādi.

"Šie septiņi ir sporādiskie gadījumi, proti, pa vienam katrā bērnudārzā, līdz ar to ēdinātājus vainot nevaram, jo varbūt bērns kaut ko sliktu apēdis mājās, kādā publiskajā ēstuvē vai citviet," sacīja Arāja.

Kā LTV raidījumam "Panorāma" vakar norādīja Pārtikas veterinārā dienesta (PVD) pārtikas uzraudzības departamenta direktors Ernests Zavadskis, dienests ir pārbaudījis bērnu iestādes un ēdināšanas pakalpojumu sniedzēju un nolēmis uz laiku apturēt uzņēmuma darbu, bet, rūpējoties par pakalpojumu nepārtrauktību, ļāvis atrast citas telpas, kur PVD uzraudzībā notiek ēdiena pagatavošana.

Zavadskis piebilda, ka ir noņemti vairāki paraugi, kuros nav konstatēts infekcijas avots, un ka arī bērnu iestādes mēdz neievērot higiēnas prasības, un pret divām no tām ir sāktas administratīva pārkāpuma lieta.

SPKC mājaslapā publiskotā informācija liecina, ka līdz 31.janvārim, kopumā Latvijā reģistrēts 61 salmonelozes gadījums - 59 no tiem Rīgā. No 59 Rīgā reģistrētajiem gadījumiem 56 ir konstatēti bērniem.

Veicot saslimušo bērnu vecāku aptauju, noskaidrots, ka slimības simptomi sākuši parādīties kopš šī gada 10.janvāra un vēlāk.

Izmeklēšanas gaitā ir noskaidrots, ka no 56 bērniem četri bērni neapmeklēja bērnudārzus, bet pārējie 52 inficētie bērni apmeklēja izglītības iestādes. Šobrīd SPKC aptaujājis 178 kontaktpersonas, bet epidemioloģiskā izmeklēšana vēl turpinās.

Salīdzinājumam 2017.gada pēdējā ceturksnī Latvijā tika reģistrēti astoņi šādas saslimšanas gadījumi.

Salmoneloze ir infekcijas slimība, kas galvenokārt skar kuņģa - zarnu traktu. Tās pazīmes ir slikta dūša, vemšana, krampji, caureja, drudzis, galvassāpes. Ja slimība noris smagā formā, vai arī, ja saslimušais ir mazs bērns, liels šķidruma zudums var izraisīt smagu organisma atūdeņošanos.

Kā ziņots, prokuratūra nodevusi tiesai krimināllietu par piespiedu ietekmēšanas līdzekļu piemērošanu SIA "Kindercatering" saistībā ar salmonelozes uzliesmojumu, kas vairākos Rīgas bērnudārzos notika 2016.gada 1.septembrī.

Toreiz uzņēmuma sniegto ēdināšanas pakalpojumu rezultātā ar baktēriju "Salmonella enteriditis" tika inficēti 94 bērni un trīs pieaugušie 13 izglītības iestādēs, tādējādi tika izraisīta epidēmija.

Lietā iegūtie pierādījumi norāda, ka nepienācīgā pārraudzība un kontrole no juridiskās personas puses, neīstenotie pasākumi darba organizācijā, pienākumu sadalē, uzraudzībā un normatīvajos aktos ietverto normu ievērošanā un izpildē bija sekas noziedzīga nodarījuma, kas paredzēts Krimināllikuma 140.pantā, izdarīšanai jeb sanitāri higiēniskās un epidemioloģiskās drošības noteikumu pārkāpšanai. Par šādu noziegumu var sodīt ar brīvības atņemšanu līdz vienam gadam, piespiedu darbu vai naudas sodu.