Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Tiesa liek valstij maksāt vairāk nekā miljonu eiro bijušajām Rīgas cirka īpašniecēm

© Lauris Aizupietis, F64 Photo Agency

Šodien, 2018. gada 31.janvārī, Administratīvā rajona tiesa taisīja spriedumu, ar kuru apmierināja "Rīgas cirka" bijušo īpašnieku mantinieču pieteikumu un uzlika par pienākumu Ministru kabinetam divu mēnešu laikā no sprieduma spēkā stāšanās dienas izdot labvēlīgāku administratīvo aktu par kompensācijas izmaksu par namīpašumu Rīgā, Merķeļa ielā 4.

Administratīvā rajona tiesa trešdien apmierinājusi bijušo Rīgas cirka ēkas īpašnieču Sarmītes Bīviņas un Birutas Kreiles prasību pret Kultūras ministriju (KM) par 1 015 549 eiro lielas kompensācijas izmaksu saistībā ar ēkas nacionalizāciju

Lietā bija strīds par namīpašuma kompensācijas vērtības noteikšanas brīdi. Tiesa atzina, ka namīpašuma kompensācijas vērtība pārrēķināma pašreizējās cenās, kā namīpašuma kompensācijas vērtības noteikšanas brīdi nosakot Ministru kabineta rīkojuma par kompensācijas izmaksu pieņemšanas brīdi, proti 2017. gada 9. augustu, nevis 1995. gada 4. novembri.

Spriedumā secināts, ka 1995. gada 4. novembris kā namīpašuma kompensācijas vērtības noteikšanas atskaites punkts nav pamatots, jo 1995. gada 4. novembrī vēl nebija zināms konkrēts valsts nozīmes kultūras objekta "Rīgas cirks" sastāvs un tajā laikā vēl netika lemts par kompensācijas izmaksāšanu.

Līdz ar to kompensācijas vērtība pārrēķināma, ņemot vērā zelta cenu un ASV dolāra kursu 2017. gadā, nevis 1995. gadā.

Spriedumu var pārsūdzēt Administratīvajā apgabaltiesā viena mēneša laikā no tā sastādīšanas dienas.

KM sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Lita Kokale aģentūrai LETA sacīja, ka ministrija rūpīgi iepazīsies ar sprieduma saturu, izvērtējot iespēju to noteiktajā termiņā pārsūdzēt.