Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Ekonomikas ministrijas ēkas rekonstrukcijai nepieciešams vismaz miljons eiro

© panoramio.lv

Ekonomikas ministrijas (EM) ēkas fasādes rekonstrukcijai būtu nepieciešams vismaz viens miljons eiro, taču šobrīd nepieciešamo rekonstrukcijas darbu veikšanai 2018.-2019.gada budžetā ir paredzēti 149 000 eiro, informē VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ).

Nepietiekama valsts budžeta finansējuma dēļ atsevišķos gadījumos kā pagaidu risinājums līgumos starp VNĪ un valsts iestādēm tika iestrādāti nosacījumi, saskaņā ar kuriem ēku lietotājiem pašiem ir jāuzņemas rūpes gan par būvi, gan ar to saistīto nodokļu nomaksu, skaidroja VNĪ valdes priekšsēdētājs Ronalds Neimanis.

"Tā ir vēsturiski izveidojusies situācija, kurai ir jārod ir risinājums. Ir loģiski saprotams, ka katra iestāde par savu mājvietu rūpējas atbilstoši pieejamā, valsts piešķirtā budžeta iespējām. Tādēļ atsevišķos gadījumos var rasties līdzīgas situācijas tai, kādā pašlaik ir nokļuvusi EM," atzina VNĪ valdes priekšsēdētājs.

Lai šo problēmu atrisinātu ilgtermiņā, ir jāpabeidz 2006.gadā iesāktā valsts nekustamo īpašumu pārvaldīšanas centralizācija, paredzot tam atbilstošu budžetu, proti, nomas maksas, kas ļautu veidot uzkrājumus regulārai ēku uzturēšanai, norādīja Neimanis.

Patlaban pēc vienošanās ar Valsts kanceleju līdz šā gada 31.martam VNĪ sadarbībā ar Finanšu ministriju jāizstrādā un jāiesniedz Valsts kancelejā informatīvais ziņojums par turpmākajiem soļiem finansējuma iegūšanai no nomas maksām. Līdztekus tam VNĪ dara visu iespējamo, lai uzturētu pienācīgu valsts nekustamo īpašumu portfeļa kvalitāti.

"Savas kapacitātes robežās iespējami ātrāk izvērtējam valstij piederošo nekustamo īpašumu stāvokli un lemjam, ko darīt tālāk: restaurēt un rekonstruēt, lai pēc tam iznomātu vai izmantotu valsts funkciju nodrošināšanai; piedāvāt izsolē, nojaukt vai piešķirt "jaunu elpu" kā tas notika, piemēram, Miera ielas rajonā. Mēs mērķtiecīgi veidojam kvalitatīvu un funkcionālu valsts nekustamo īpašumu portfeli, proti, tajā iekļautos īpašumus var izmantot sabiedrisko, valsts vai drošības funkciju veikšanai, vai arī tiem ir jābūt komerciāli ienesīgiem," sacīja Neimanis.

Neimanis atgādināja, ka EM ēka ir viena no kampaņas "100 adreses Latvijas valsts simtgadei" adrešu saraksta ēkām. 2017.gadā izstrādāts fasāžu, jumtu un žoga tehniskās apsekošanas atzinums.

Aģentūra LETA jau ziņoja, ka Rīgā, Brīvības ielā 55 esošo ēku, kurā atrodas arī EM, Rīgas domes Vidi degradējošo būvju komisija klasificējusi kā graustu un piemērojusi tai paaugstinātu nekustamā īpašumu nodokļa (NĪN) likmi 3% apmērā.

VNĪ pārziņā ir vairāk nekā 500 ēku īpašumi 1,8 miljonu kvadrātmetru platībā un vairāk nekā 4100 zemes īpašumi vairāk nekā 10 miljonu kvadrātmetru platībā. Uzņēmums dibināts 1996.gadā, tā 100% akcionārs ir Finanšu ministrija. VNĪ strādā 580 darbinieki. Kopējā aktīvu vērtība 2016.gadā bija 357,81 miljoni eiro, apgrozījums 2016.gadā - 49,98 miljoni eiro.