Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Rīgas centrā par 13 miljoniem eiro top jauns kvartāls

© Publicitātes foto

Rīgas pilsētas centrālajā daļā, Baznīcas ielas posmā starp Lāčplēša un Ģertrūdes ielu, veidojas jauns kvartāls. Rīgas vēsturisko centru pēc gada - 2018. gada rudenī – papildinās četru gadu laikā no jauna uzceltu divu ēku un divu atjaunotu namu komplekss. Kvartāla izveides projekta kopējās investīcijas pārsniegs 13 miljonus eiro.

Realizējot Baznīcas ielas kvartāla atdzimšanas projektu, tiks iegūts ne tikai pilsētvidē estētiski iekļaujošs kvartāls, kas harmonizē ar netālo Svētās Ģertrūdes Baznīcu, jūgendstila ēkām un jauno eklektisko apbūvi, bet arī publiski pieejami objekti.

Kvartāla attīstība sākās 2014. gada vasarā, un tas sastāv no četriem īpašumiem:

  • 2015. gada nogalē ekspluatācijā tika nodots augstākās klases komfortam atbilstoši uzbūvētais 7 stāvu 20 dzīvokļu nams Club Central Rezidence, kurā dzīvokļi tika izpirkti gada laikā, un kura unikalitāte un atbilstība pasaules labākajiem projektu standartiem tika novērtēta ar starptautiskās nekustamo īpašumu federācijas (FIABCI) prestižo starptautisko balvu Baltic Prix d’Excellence kā labākajam jaunajam projektam premium segmentā Baltijas valstīs. Šī dzīvokļu nama Baznīcas ielā 18a kopējā platība ir 2.218 m² un tā fasādes arhitektūras un interjera līdzautori ir arhitektūras birojs „Tectum” un starptautiski atzītā latviešu arhitekte Zane Tetere.

  • Jaunbūvējamais premium segmenta 7 stāvu nams Lāčplēša ielā 11 ar kopējo platību 3930 m², tā arhitekts un interjeru autors ir SIA „SZK/Z” un tā vadošais arhitekts Uģis Zābers.

Publicitātes foto

  • Trīsstāvu dzeltenu ķieģeļu nams, kurā senos laikos bijusi ūdensdziedniecības iestāde, kuru projekta attīstītājs ir pārdevis medicīnas uzņēmumam Veselības centrs 4. Tajā pēc pilnīgas ēkas renovācijas 2018. gada vasarā tiks atvērta moderna medicīnas iestāde.

  • Sešu stāvu mūra ēka, kas būvēta pagājušā gadsimta 20. gados, ar divām arhitektoniski izteiksmīgām fasādēm, no kurām viena iziet uz Lāčplēša ielu. Tajā pašlaik atrodas vietējā zīmola īstermiņa apartamentu viesnīca. Nams tiks atjaunots 2018. gada laikā, pilnībā restaurējot tā fasādes un koplietošanas telpas.

Kvartāla atrašanās Rīgas vēsturiskajā centrā, UNESCO pasaules mantojuma zonā, projekta attīstītājam uzliek daudz striktākas prasības un prasa ilgāku laiku projekta saskaņošanai, kas, lai gan ir laika un finanšu ietilpīgi, tomēr pilsētvidei kopumā sniedz iespēju iegūt kvalitatīvu apbūvi. Šī vieta ir arī izaicinājums būvniecības procesā: ierobežots būvlaukums, sarežģīta satiksmes organizācija, trokšņu ierobežojumi, būvniecība pazemē liek uzraudzīt situāciju ar apkārtējām ēkām, kuras ir būvētas pagājušā gadsimta sākumā. Otrajā jaunbūvējamā ēkā notiekošā pazemes stāva izbūve ir ne tikai viena no sarežģītākajām, bet arī finanšu ziņā ietilpīgākajām, tomēr tas būs liels papildu bonuss - savas autostāvvietas - nama iemītniekiem, kas starp Rīgas centrā tapušajiem augstākā komforta līmeņa projektiem ir retums.

Pašlaik norit otrās premium segmenta ēkas būvniecība, kuras izmaksas sastāda vairāk nekā 5 milj. eiro, un kurai piesaistīti jau pirmās premium ēkas tapšanas laikā pārbaudīti sadarbības partneri: viens no atzītākajiem būvniecības nozares pārstāvjiem - AS „LNK Industries”, bet objekta telpu tirdzniecības tiesības ir premium segmenta nekustamo īpašumu uzņēmumam „Baltic Sotheby’s International Realty”. Būvniecība notiek pēc grafika, lai ēku spētu nodot ekspluatācijā nākamā gada rudenī: pašlaik ir pilnībā izbūvēts pagrabstāvs un jau iezīmējas ēkas karkass.