Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Uzmanies! Grausts Rīgā, Marijas ielā 6, sāk apdraudēt garāmgājējus

BĒDĪGI. Pašlaik gar Rīgas slavenāko graustu Marijas ielā 6 var pārvietoties droši. Īpašnieki šo jūgendstila namu ir pazudinājuši, uz viņiem neiedarbojas arī pašvaldības piemērotā paaugstinātā nekustamā īpašuma nodokļa likme – 488 eiro vietā viņi gadā maksā vairāk nekā 17 000 eiro © F64

Graustu Marijas ielā 6 joprojām neizdodas sakārtot, un nu tas sāk apdraudēt garāmgājējus. Bīstamās detaļas Rīgas pašvaldība ir nokalusi, bet jautājums joprojām ir atklāts: kad abi ēkas īpašnieki beidzot spēs vienoties par līdzekļu izlietojumu ēkas sakārtošanā un turpmāko tās izmantošanu, vai arī pagājušā gadsimta sākumā būvētais kādreizējais īres nams būs jānojauc.

Pašvaldība ir novērsusi bīstamību, taču tā neplāno ieguldīt šīs ēkas sakārtošanā vairākus miljonus eiro, lai ēka pašā pilsētas centrā atgūtu agrāko skaistumu vai vismaz daļu no agrākā skaistuma. Tas nav Rīgas domes pienākums - ieguldīt līdzekļus privātā īpašumā, jo primāri īpašniekiem pašiem ir jāatbild par īpašuma drošību, kārtību, izskatu, izmantojumu.

Rīgas domes Pilsētas īpašuma komitejas priekšsēdētājs Oļegs Burovs sacīja, ka Marijas ielas grausta liktenis varētu izšķirties nākamā gada sākumā. Saistībā ar šo graustu noformēts viens administratīvais akts par piespiedu sakārtošanu, ko pārsūdzējis viens no diviem mājas īpašniekiem. Nams pieder Latvijas valstspiederīgajai Ludmilai Baumanei un Igaunijas pilsonim Tomasam Tolam. Uz T. Tola vārda īpašumtiesības reģistrētas kopš 1997. gada augusta, savukārt L. Baumane par otru nama īpašnieci atkārtoti kļuva 2015. gada nogalē.

Rīgas pašvaldība vēl gaida - īpašniekiem ir jāiesniedz tehniskās apsekošanas, arhitektoniski mākslinieciskās izvērtēšanas un citu pārbaužu rezultāti. Ja īpašnieki visus prasītos dokumentus iesniegs laikus, tad tiks lemts par darbiem, kas nepieciešami ēkas sakārtošanai. Var izrādīties, ka situācija ir daudz kritiskāka, nekā tika domāts. Tagad, kad ēkai noņemts dekoratīvais pārsegums, logu ailas ir vaļā, vējš, sniegs un lietus posta sienas un to, kas palicis no kādreizējās skaistās jūgendstila mājas. Varbūt Marijas ielas grausts būs jānojauc, tad tas būs apliecinājums bezzobainiem likumiem. Vispirms nevarēja piespiest īpašniekus šo īpašumu sakārtot, pēc tam - piespiedu kārtā atsavināt, jo tas ar likuma normām nebūt nav nedz vienkārši, nedz lēti. Savulaik kultūras pieminekļu sargi ieminējās par paraugprāvu - namu Marijas ielā 6 varētu atsavināt par biedinājumu citiem graustu miljonāriem. Tā kā atsavināšana jāveic par tirgus vērtību, ne pašvaldība, ne valsts to ne vienmēr var atļauties. Ja atsavināšana notiktu bez maksas, tad tas ļautu graustu miljonāriem ātrāk atņemt ilgstoši nekoptu, nolaistu īpašumu.

Jūgendstila ēkas Marijas ielā 6 demontāža varētu notikt tikai ar Valsts Kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas atļauju.