Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Solis tuvāk Okupācijas muzeja piebūvei

TĀ BŪS. Padomju okupācijas memoriāla kompleksā ietilpst Latvijas Okupācijas muzejs ar piebūvi un Padomju okupācijas upuru piemiņas memoriāls. Grūti pat prognozēt, kad Strēlnieku laukumā izveidos piemiņas memoriālu, kas ir kompleksa otrā kārta, jo Nākotnes nams, kas ir šā kompleksa pirmā kārta, arī vēl ir tikai uz papīra © Publicitātes foto

Latvijas Okupācijas muzeja piebūve Nākotnes nams līdz Latvijas simtgadei netiks uzbūvēta, un tagad projekta īstenošana notiek ar citu saukli – nevis «pabeigt Nākotnes namu līdz Latvijas simtgadei», bet «Nākotnes nama pamatakmens ir jāieliek 2018. gadā».

2001. gadā Amerikā dzīvojošais arhitekts Gunārs Birkerts Latvijai dāvināja Okupācijas muzeja pārbūves skices. Pēc viņa ieceres, 1970. gadā būvētā tumšā muzeja ēka jāpapildina ar baltu piebūvi un stikla sienu. Tā būtu simboliska norāde par tumšo pagātni un gaišo nākotni. Pirms diviem gadiem daļa arhitektu iebilda pret Nākotnes nama būvniecību, aicinot saglabāt Okupācijas muzeja ēku pašreizējā veidolā.

VAS Valsts nekustamie īpašumi (VNĪ) informē, ka nākamā gada 2. ceturksnī plānots slēgt līgumu par būvdarbiem. Līdz šā gada 29. decembrim piedāvājumus būvdarbu veikšanai iesniegt uzaicināti 14 pretendentu, kuri kvalificējās būvdarbu iepirkuma 1. posmā. VNĪ noteikuši, ka būvdarbu īstenošanas termiņš ir ne ilgāk kā 12 mēnešu no līguma par būvdarbu veikšanu noslēgšanas.

Lai ātrāk varētu realizēt šo projektu, Padomju okupācijas upuru piemiņas memoriālam, kurā ietilpst Nākotnes nams, tika piešķirts nacionālo interešu objekta statuss. Būvniecības procesa kontrole uzticēta Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai, tomēr arī ministrija nevarēja panākt Nākotnes nama uzbūvēšanu līdz 2018. gada novembrim - kļuva zināms, ka iesniegtais būvniecības projekts ir nepilnīgs, un tas bija jāpārstrādā. Savukārt pēc būvdarbu uzsākšanas to kontroli veiks Būvniecības valsts kontroles birojs. Tādējādi no Nākotnes nama un memoriāla projekta ir izgriezta Rīgas dome un pašvaldības institūcijas, kam tika pārmesta vilcināšanās, lai varētu īstenot šoruden aizsaulē aizgājušā arhitekta G. Birkerta ieceri.

Jāatgādina, ka Nākotnes nama plānošana sākās jau 2005. gadā, bet kopš 2007. gada ar šo projektu nodarbojas VNĪ. Tā īstenošana bijusi atkarīga no līdzekļu piešķiršanas, precīzāk - nepiešķiršanas. Arī termiņi ir pārcelti vairākas reizes, bet sākotnēji jauno piebūvi vajadzēja pabeigt līdz 2013. gada beigām. Visbeidzot tiek solīts, ka precizēts projekta īstenošanas termiņš būs zināms pēc līguma par būvdarbu veikšanu noslēgšanas.