Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Pie Rīgas autoostas vairs nelaidīs taksometrus

© F64

No decembra vidus Rīgas starptautiskā autoosta slēgs taksometriem pieeju laukumam pie galvenās ieejas autoostā, pastāstīja AS "Rīgas starptautiskā autoosta" valdes loceklis Jānis Briedītis.

Viņš norādīja, ka tāds ir valdes lēmums, kas pieņemts pēc tam, kad oktobra vidū spēkā stājās Administratīvās apgabaltiesas lēmums par pagaidu noregulējumu, ar kuru autoostas vadībai bija uzdots divu mēnešu laikā sākt ievērot vienlīdzības principu attiecībā uz visu taksometru kompāniju iespēju lietot laukumu pie autoostas ieejas. Ņemot vērā, ka tiesas lēmums spēkā stājās 16.oktobrī, liegums iebraukt autoostas laukumā pie ieejas stāsies spēkā 16.decembrī.

Briedītis skaidroja, ka par šādu lēmumu uzņēmuma valde izšķīrusies, izvērtējot pie galvenās ieejas esošā laukuma iespējas. Saprotot, ka laukuma platība ir maza, uzņēmuma vadība izlēma, ka ievērot tiesas noteikto vienlīdzības principu autoostā attiecībā uz visiem taksometriem būtu iespējams vien tad, ja šajā laukumā netiktu ielaists neviens taksometrs, jo pretējā gadījumā pie autoostas ieejas izveidosies haoss.

Tāpat Briedītis atzīmēja, ka konkrētajā laukumā, pret kura izmantošanas liegumu tiesā vērsās kompānija "Rīga Taxi", nemaz neesot taksometru stāvvietas. Turklāt tajā drīkstot iebraukt vien ar autoostas izsniegtām atļaujām. Vēl viens iemesls liegt iebraukšanu taksometriem esot tas, ka konkrētais laukums esot privātīpašums, nevis valsts vai pašvaldības īpašums.

"Tā ir komercuzņēmuma zeme. Līdz ar to uzņēmums ir ieinteresēts drīzāk rast kādas peļņas iespējas, izmantojot šo laukumu, nevis ļaut tajā iebraukt visiem taksometriem, kā rezultātā pie autoostas ieejas, visticamāk, izveidotos haoss," prognozēja Briedītis.

Lūgts komentēt, taksometru pakalpojuma pieprasījumu pasažieru vidū, Briedītis teica, ka saskaņā ar autoostas datiem pieprasījums pēc šī pakalpojuma esot 2% apmērā no visiem pasažieriem. Turklāt autoostas pasažieriem un klientiem taksometri esot pieejami Maskavas ielas pusē.

Kā aģentūru LETA informēja Administratīvās apgabaltiesas pārstāve Elīna Kalniņa, šī gada 1.septembrī Administratīvā rajona tiesa apmierināja SIA "Riga Taxi" lūgumu par pagaidu regulējuma piemērošanu un pienākuma uzlikšanu AS "Rīgas starptautiskā autoosta", liekot tai nodrošināt vienlīdzīgu pieeju pie Rīgas starptautiskās autoostas galvenās ieejas esošā laukuma visiem taksometra pakalpojuma sniedzējiem divu mēnešu laikā no lēmuma spēkā stāšanas dienas.

Autoosta šo tiesas lēmumu pārsūdzēja, iesniedzot blakussūdzību Administratīvajā apgabaltiesā, kura to 16.oktobrī to noraidīja. Administratīvās apgabaltiesas lēmums nav pārsūdzams.

Jau vēstīts, ka Rīgas starptautiskā autoosta šogad deviņos mēnešos apkalpoja 1 249 985 pasažierus, kas ir par 5,8% mazāk nekā attiecīgajā laikā pērn. Savukārt autoostā iebraukušo reisu skaits pieaudzis par 0,2%, sasniedzot 117 546.

Pērn Rīgas autoostā apkalpoja 1 745 769 pasažierus, kas ir par 6% mazāk nekā 2015.gadā, savukārt iebraukušo reisu skaits pieauga par 3,1% - līdz 156 469 reisiem.

Autoostas lielākā akcionāre pastarpināti ir Rīgas pašvaldība.