Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Uz pašvaldības atbalstu ēku atjaunošanai Rīgā varēs pretendēt vairāk namīpašnieku

KAIMIŅU PROGRAMMA. Ēku Laipu ielā 10 un Meistaru ielā 23 īpašnieki apvienojās tā dēvētajā kaimiņu programmā, lai iegūtu izdevīgākus pašvaldības līdzfinansējuma nosacījumus māju atjaunošanai © F64

Nākamgad uz pašvaldības atbalstu ēku atjaunošanai Rīgā varēs pretendēt vairāk namīpašnieku – ne tikai tāpēc, ka palielināts līdzfinansējums kultūras pieminekļu saglabāšanas programmā, bet arī tāpēc, ka līdzfinansējumu varēs iegūt vēl citas ēkas (kas būvētas līdz 1940. gadam) visā pilsētas teritorijā, turklāt pašvaldības līdzfinansējumu beidzot varēs saņemt padomju gados būvēto daudzdzīvokļu dzīvojamo namu iedzīvotāji.

Bet tie īpašnieki, kuri savas ēkas nolaidīs līdz kliņķim, tiks sodīti bargāk. Rīgas dome vēlas paaugstināt sodu par nesakārtotu īpašumu - pašlaik vidi vai cilvēkus apdraudošas būves īpašniekam var piemērot nekustamā īpašuma nodokļa likmi trīs procentu apmērā, bet graustu īpašniekiem pienāktos visi seši procenti, vakar sacīja Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs.

F64

No centra - uz apkaimēm

Rīgas dome nākamgad kultūras pieminekļu atjaunošanas programmai plāno atvēlēt 900 000 eiro - kopumā 90 ēku atjaunošanai. Līdz šim ar pašvaldības līdzfinansējumu sakārtotas vēsturiskas ēkas galvenokārt Rīgas vēsturiskajā centrā, bet no nākamā gada - visā pilsētas teritorijā: Bolderājā, Vecāķos, Teikā, Torņakalnā, Dzegužkalnā, Nordeķos, Āgenskalnā, Maskavas priekšpilsētā, Pleskodālē, Sarkandaugavā, Teikā, Čiekurkalnā, Jaunmīlgrāvī, Vecdaugavā.

Rīgas domes Īpašuma departaments izstrādājis saistošo noteikumu grozījumus, ar kuriem plānots paplašināt pilsētas teritorijas, kurās esošās ēkas varēs pieteikt līdzfinansējuma saņemšanai. Pilsētas īpašuma komitejas priekšsēdētājs Oļegs Burovs informēja, ka uz līdzfinansējuma saņemšanu kultūras pieminekļu saglabāšanas programmā varēs pretendēt līdz 1940. gadam uzbūvētās ēkas.

Namīpašnieki apmierināti

Atjaunoto namu īpašnieki atzīst, ka diez vai varētu atjaunot ēku fasādes, logus un citas detaļas bez Rīgas pašvaldības līdzfinansējuma. Latvijas Arhitektu savienības valdes priekšsēdētājs Juris Poga atzina, ka šai domes programmai ir motivējoša funkcija. Arī Arhitektu savienība ieguva pašvaldības līdzfinansējumu logu nomaiņai ēkā Torņa ielā 11, un tas iedvesmoja arhitektu birojus ziedot naudu, lai vēsturisko ēku varētu sakārtot ne tikai no ārpuses, bet arī iekšienē.

Latvijas Mākslinieku savienības prezidents Igors Dobičins sacīja, ka par māksliniekiem piederošās mājas 11. novembra krastmalā 35 atjaunošanu diskutēts ilgi un domes piešķirtā nauda bijis grūdiens, lai beidzot atjaunotu nama fasādi. Rīgas dome jau apsvēra iespēju piemērot šim īpašumam paaugstinātu nekustamā īpašuma nodokļa likmi, piebilda O. Burovs. Remonta laikā zem krāsu kārtām atklājies oriģinālais krāsojums. I. Dobičins prognozēja, ka Rīgas pašvaldības iniciatīvu drīz nošpikošot arī Igaunijā un Lietuvā, kur vietvara namīpašniekiem nepalīdz sakārtot namīpašumus.

PLAŠUMĀ. Ar brūnu krāsu iezīmētas tās Rīgas apkaimes, kurās namīpašniekiem nākamgad būs dota iespēja atjaunot vēsturiskas ēkas / Karte

Jāveido biedrības, lai saņemtu naudu

Apdalīti netiks arī tipveida daudzdzīvokļu namu iedzīvotāji. Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs informēja, ka oktobra beigās vai novembra sākumā uz pašvaldības līdzfinansējumu varēs pieteikties dzīvokļu īpašnieku biedrības, lai iegūtu 50 procentu finansējumu no Rīgas pašvaldības māju energoefektivitātes paaugstināšanai un renovācijai, piemēram, energoaudita veikšanai, renovācijas darbiem, ja daudzdzīvokļu dzīvojamā māja, tās daļa, atsevišķu tehnisko sistēmu vai elementu stāvoklis atzīti par bīstamu cilvēku dzīvībai vai veselībai.

Šogad maija beigās Rīgas domes sēdē pieņemti saistošie noteikumi Par kārtību, kādā Rīgas pilsētas pašvaldība sniedz palīdzību energoefektivitātes pasākumu veikšanai dzīvojamā mājā un dzīvojamās mājas renovācijai, bet tie vēl līdz šim brīdim nebija stājušies spēkā. Noteikumus vajadzēja saskaņot ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju.

N. Ušakovs Neatkarīgajai sacīja, ka šī pašvaldības līdzfinansējuma dalīšanai tiks izveidota speciāla komisija, tādējādi varēs ātrāk izvērtēt iesniegtos pieteikumus un kontrolēt paveiktos darbus. Viņš prognozē, ka pirmajos gados dzīvokļu īpašnieku interese būs augsta, bet vēlāk - stabilizēsies.

***

VĒSTURISKU ĒKU ATJAUNOŠANA RĪGĀ

Piešķirtie līdzekļi, eiro

2016. gads - 340 000

2017. gads - 650 000

2018. gads - 900 000*

Pabeigti objekti

38

68*

90*

* plānots

Līdzfinansējuma sadalījums 2018. gadā

• Kultūras pieminekļa restaurācijai un atjaunošanai - līdz 20 000 eiro (šogad - ne vairāk kā 14 000 eiro).

• Kultūras pieminekļa elementa restaurācijai un atjaunošanai - ne vairāk kā 5000 eiro.

• Rīgas domes sēdē šodien paredzēts apstiprināt līdzekļu piešķiršanu kultūras pieminekļu saglabāšanai. Plānots, ka 22. novembrī tiks izsludināts 2018. gada kultūras pieminekļu atjaunošanas konkurss ar pieteikšanās termiņu līdz 3. martam.

Avots: Rīgas domes Īpašuma departaments, Vidi degradējošu būvju komisija