Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Lielāks nodoklis par neremontētu māju

© F64/attēlam ir ilustratīva nozīme

Tie ēku īpašnieki, kuri savas neremontētās ēku fasādes vai to elementus (balkonus, karnīzes u.tml.) noslēpuši aiz aizsargtīkla, jau tiek informēti par sekām, kas notiks, ja īpašumu nesakops.

Viņiem var nākties maksāt paaugstinātu nekustamā īpašuma nodokli (NĪN), bet, ja arī tas nelīdzēs, tad var lemt par administratīvu sodīšanu. Līdz oktobrim tiek apkopota informācija par sliktā tehniskā stāvoklī esošām ēkām, bet no 2018. gada janvāra Rīgas domes Vidi degradējošo būvju komisija sāks lemt par paaugstināta NĪN piemērošanu ēkām, kuru fasādes daļas apsegtas ar aizsargtīklu.

Rīgas domes Īpašuma departaments fiksē ēkas, kuras šādā veidā tiek nomaskētas, nosūta vēstuli nekustamā īpašuma īpašniekam ar lūgumu paskaidrot, vai tiek veikti būvdarbi, pēc tam noteikts termiņš, cik ilgā laikā fasāde jāsakārto. Ja īpašumam jau piemērots paaugstināts NĪN, tad nākamais sods mērs ir administratīvais sods. Pašvaldības Pilsētas attīstības komitejas priekšsēdētājs Oļegs Burovs atgādina, ka Rīgas dome jau 2015. gadā apstiprināja noteikumus, kas paredz, ka no šī gada 1. septembra tādus vairs nedrīkstēs izmantot. Divas vasaras, kad var remontēt ēku fasādes vai to elementus, ir pietiekami ilgs laiks, uzskata O. Burovs. Īpašuma departaments primāri apsekoja Vecrīgas un Rīgas vēsturiskā centra ēkas, un to skaits tuvojas diviem simtiem.