Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Šovasar Rīgā atjauno 45 vēsturisko ēku fasādes

Pašā Vecrīgas centrā vairākas ēkas jau pārsteidz ar atjaunotu, krāsainu fasādi un asprātīgiem elementiem. Kaļķu ielas 4, Laipu ielas 10 un Meistaru ielas 23 namīpašnieki katras ēkas atjaunošanai saņēmuši no pašvaldības 14 000 eiro lielu līdzfinansējumu un plāno pretendēt arī uz nekustamā īpašuma nodokļa atlaidēm. Arī Zigfrīda Meierovica bulvāra 18 kopīpašniece informēja, ka, pateicoties pašvaldības līdzfinansējumam, ir atjaunota vēsturiskā ēkas fasāde, ēkai plānots izveidot dekoratīvo apgaismojumu, tāpēc būs iespējams saņemt nekustamā īpašuma nodokli © Publicitātes foto, Gints JANKOVSKIS

Ar Rīgas pašvaldības līdzfinansējumu 50 procentu apmērā šovasar atjauno 45 vēsturisko ēku fasādes. Vecrīgā jau var aplūkot spozmi atguvušās ēkas Kaļķu ielā 4, Laipu ielā 10, Meistaru ielā 23 un mazliet ārpus vecpilsētas – Zigfrīda Meierovica bulvārī 18.

Rīgas pašvaldība piešķīrusi 658 382 eiro lielu līdzfinansējumu kultūras pieminekļu saglabāšanai. Konkursā par līdzfinansējuma saņemšanu pieteicās 92 pretendenti, bet konkursa komiteja lēma par nolikuma prasībām atbilstošiem atzīt 71 projektu. Četras ēkas būvētas 18. gadsimtā, 30 - 19. gadsimtā un 37 - 20. gadsimtā. Tā dēvētajā lielajā programmā kultūras pieminekļa restaurācijai un atjaunošanai iespējams saņemt ne vairāk kā 14 000 eiro lielu finansējumu, bet mazajā programmā (kultūras pieminekļa atsevišķu elementu restaurācijai un atjaunošanai) - ne vairāk par 5000 eiro. Lielajā programmā kopumā atbalstīti 46 projekti, mazajā - 25 projekti, no kuriem desmit ir koka būves, 45 - valsts vai vietējās nozīmes kultūras piemineklis, 31 māja un sešas baznīcas.

Rīgas domes priekšsēdētāja pienākumu izpildītājs Andris Ameriks atgādināja, ka iesākto programmu pašvaldība plāno turpināt arī nākamajos gados un jau rudenī tiks izsludināts nākamais līdzfinansējuma saņemšanas konkurss. Pašlaik līdzfinansējuma ieguvēji atjauno vēsturiskās fasādes, ēku erkerus un tornīšus, vēsturiskos logus, savukārt Rīgas Lutera evaņģēliski luteriskās draudzes baznīcas ēkai Torņakalna ielā 3 restaurēts torņa pulkstenis. Šā gada konkursā tika saņemti vairāki projektu pieteikumi no ēkām, kuras pieder vairākiem kopīpašniekiem, un pašvaldības finansējums ir piešķirts 31 daudzdzīvokļu ēkai, stāsta Rīgas domes Pilsētas īpašuma komitejas priekšsēdētājs Oļegs Burovs.